• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Kozmetika i lekovi u avionu – šta sme da se unese?

Feature post image mar 6 2024

Lekovi i kozmetika u avionu često unose zabunu kod putnika. Postoji mnogo oprečnih tvrdnji o tome šta se sme uneti u avion od lekova i kozmetike, a šta ne i retko ko je sasvim siguran šta je zaista dozvoljeno u ručnom i čekiranom prtljagu. Imajući ovo u vidu za vas smo pripremili ovaj detaljni blog u kom ćemo otkriti koje sve lekove i kozmetičke proizvode možete poneti sa sobom, kao i kako ih treba spakovati.

Čvrsti lekovi u avionu

Medikamenti  u čvrstom stanju, poput tableta, kapsula, ali i prahova, generalno su dozvoljeni i nema razloga za brigu o tome da li ćete uspeti da ih prenesete. Oni se mogu nositi u ručnom prtljagu bez ograničenja na količinu, što putnicima olakšava održavanje uobičajenog režima lečenja tokom putovanja. Međutim, iako su pravila opuštenija, evo praksi koje treba slediti kako biste obezbedili sebi ugodno putovanje bez zadravanja i potencijalno neprijatnih situacija na kontrolnom punktu:

 • Originalno pakovanje:preporučuje se da čvrste lekove držite u originalnom pakovanju. To pomaže službenicima da ih na aerodromu brzo identifikuju i olakšava proces provere. Originalna ambalaža često sadrži esencijalne informacije kao što su ime leka, doza i uputstva za upotrebu, što može biti korisno ne samo za identifikaciju od strane carinika, već i u slučaju da je potrebno hitno ih uzeti za vreme leta avionom.
 • Lekarski recept ili potvrda:iako to nije strogo zahtevano za čvrste lekove, nošenje lekarskog recepta ili medicinske potvrde koja objašnjava vašu potrebu za određenim lekovima može pomoći u izbegavanju bilo kakvih pitanja ili nedoumica tokom bezbednosne provere. Ovo je posebno značajno ukoliko konzumirate neki manje poznat lek, imate specifičnu terapiju ili je količina potrebnih medikamenata veća od uobičajene.
 • Lako dostupni:držite ih na mestu u ručnom prtljagu gde ih lako možete dohvatiti. To može biti posebno korisno ako vam zatrebaju tokom leta ili ako ih je potrebno pokazati osoblju na kontrolnom punktu na zahtev.
 • Informisanje o pravilima:iako su uglavnom svuda dozvoljeni bez ograničenja, pravila se mogu razlikovati među avio-kompanijama i destinacijama. O ovome će biti nešto više reči u nastavku teksta, ali vi svakako treba da imate u vidu značaj provere aktuelnih pravila i regulativa pre putovanja kako biste izbegli bilo kakva neugodna iznenađenja.

Tečni lekovi u avionu

Tečni lekovi i kozmetika u avionu zahtevaju posebnu pažnju prilikom pakovanja zbog strožijih bezbednosnih propisa. Evo kako da se osigurate da vaša medicinska sredstva kroz sigurnosnu proveru bez problema:

Količinska ograničenja: oni mogu biti deo ručnog prtljaga, ali je važno poštovati ograničenje od 100 mililitara po posudi. Za lekove neophodne tokom leta, moguće je dobiti izuzeće od ovog pravila, ali je to potrebno unapred potvrditi sa avio-kompanijom i možda ćete morati da pokažete lekarski recept ili potvrdu.

Posebna ambalaža: svi tečni lekovi moraju biti smešteni u providnu, zatvorenu kesu, s kapacitetom ne većim od jednog litra i dimenzijama 20cm x 20cm. Svaki putnik sme nositi samo jednu takvu kesu, koja mora biti lako dostupna za pregled tokom bezbednosne kontrole.

Dokaz o potrebi: za svaki tečni lek koji premašuje standardna ograničenja, potrebno je imati medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje potrebu za njim ili najaviti unapred avio-kompaniji preko koje letite specifičnost situacije. Ovo može uključivati lekarski recept ili pismo od lekara.

Koji lekovi i oprema zahtevaju posebnu dozvolu za unos u avion, a šta je zabranjeno?

Medicinska oprema sa tečnim kiseonikom za ličnu upotrebu, kao što je na primer boca za kiseonik, nažalost je zabranjena i u ručnom i u čekiranom prtljagu iz bezbednosnih razloga. Osim toga, za prenosive medicinske elektronske uređaje koji sadrže litijum metal ili litijum-jonske ćelije ili baterije, biće vam potrebna posebna pisana dozvola od avio-prevoznika. Među ove uređaje sa litijumom spadaju:

 • automatski spoljni defibrilatori;
 • inhalatori;
 • CPAP (sleep apnea) aparat.

Takođe, za termometre koji sadrže živu, važno je da se oni nađu u zaštitnoj kutiji, a maksimalni broj koji se može preneti je jedan termometar po putniku.

Kozmetika u avionu

Kozmetički proizvodi u tečnom stanju, uključujući losione, šampone, kreme i parfeme. Poput lekova su podložni ograničenju od 100 mililitara po posudi. Svi treba da budu spakovani u jednu providnu, zatvorenu kesu kapaciteta ne većeg od jednog litra.

S druge strane, u sklopu čekiranog prtljaga možete bez brige u avion uneti i veće bočice parfema, šampona i kozmetike bez brige.

Na sreću, dok se za tečnu kozmetiku u ručnom prtljagu mora poštovati pravilo o tečnostima, postoji mnogo alternativa koje ne podležu istim ograničenjima. Čvrsti parfemi, šamponi u formi sapuna ili praška i mnoge druge… Razmotrite pakovanje ovih alternativa da biste izbegli komplikacije i oduzimanje dragocenosti ukoliko vam se ne doplaćuje dodatni prtljag samo zbog par boca kozmetike. Pored presipanja kozmetičkih preparata u bočice, možete se odlučiti i za mini size, putna pakovanja omiljenih proizvoda.

Prilagođavanjem pakovanja svoje kozmetike ovim pravilima, možete osigurati glatko iskustvo na aerodromskoj sigurnosnoj kontroli i izbeći potencijalna kašnjenja ili komplikacije. Uvek je pametno proveriti najnovije propise i pravila specificirana od strane vaše avio-kompanije pre putovanja.

Da li se propisi razlikuju u različitim kompanijama?

Kada je reč o nošenju lekova i kozmetike u avionu, pravila se mogu neznatno razlikovati među različitim avio-kompanijama i regijama. Svaka kompanija ima neka specifična pravila o tome šta putnici mogu uneti u svoj ručni ili čekirani prtljag, posebno u pogledu tečnosti i medicinskih predmeta.

Lekovi u avionu: Air Serbia

Uz smernice koje smo naveli ranije u tekstu, a koje se tiču pakovanja tečnih i čvrstih lekova za put avionom, treba dodati još i ovo. Air Serbia ima nekoliko izuzetaka kada je kozmetička i medicinska sredstva dozvljeno uneti u avion u tečnoj formi u ručnom prtljagu, sa više od 100 ml tečnosti:

 • Sa vama se kozmetika u avionu može naći u mililitraži većoj od 100 ml ukoliko ste je kupili u bescarinskim prodavnicama u bezbednosno-restriktivnoj zoni aerodroma, i ako su upakovani u providnu zapečaćenu plastičnu kesu koju ne smete da otvarate do krajnje destinacije. To mogu biti sirupi, serumi, paste, gelovi i aerosoli. Jedino što je neophodno je da se u kesi nalazi fiskalni računza kupljenu robu, sa datumom dana putovanja.
 • Drugi primer kada je moguće da se unesu tečnosti zapremine veće od sto mililitara je ukoliko pored lekova u obliku tečnosti, gelova ili aerosola postoji lekarski nalaz izdat od nadležne medicinske ustanove ili ovlašćene lekarske ordinacije.
 • Neophodni medicinski preparati kao što suinsulin ili krvna plazma uz potvrdu koju je izdala nadležna medicinska ustanova ili ovlašćena lekarska ordinacija takođe se mogu uneti u avion zaobilazeći zvanični pravilnik.

Lekovi u avionu: Wizzair i Ryan air

Prvi puti putujete niskobudžetnom avio-kompanijom i pitate se šta sme u ručni prtljag u avionu? Wizz air i Ryan air se, kao dve najpoznatije niskobudžetne avio-kompanije koje posluju na ovim prostorima, po propisima za medicinska sredstva ne razlikuju mnogo od ostalih kompanija, te možete očekivati slične zahteve kao u Air Srbiji, uz par razlika kada su dimenzije kofera u pitanju.

Kako se propisi razlikuju u drugim zemljama?

U zavisnosti od destinacije na koju putujete i kompanije koju ste odabrali za put, važno je imati u vidu da neki međunarodni prevoznici imaju posebna pravila kada je u pitanju nošenje lekova. Ne zaboravite da se zakoni u svetu razlikuju, baš kao i pravilnici različitih firmi.

Tako na primer neke avio-kompanije zahtevaju detaljniju medicinsku dokumentaciju za unošenje većih količina farmaceutskih proizvoda ili specifičnih medicinskih uređaja. Pored toga, važno je raspitati se i o pravilima i zakonima države koju posećujete. Verovali ili ne, u Ujedinjene Arapske Emirate je zabranjeno uneti kontraceptivne pilule, a u SAD nećete moći da unesete lekove za spavanje i antidepresive bez lekarskog recepta.

U Singapuru su čak i nikotinske žvake zabranjene za prenos ukoliko nemate recept, a Kina je možda i najstrožija po pitanju ovih provera. Za svaki lek potrebno je pismeno obrazloženje lekara, bilo da je to lek protiv gripa ili dijabetesa, a maksimalna količina koja se može poneti je za svega 7 dana. Obavezno ponesite sa sobom kopiju recepata jer će vam original na granici verovatno uzeti za sebe.

Za detaljnije informacije, uvek je preporučljivo direktno se obratiti avio-kompaniji s kojom letite kako biste dobili najnovije informacije o pravilima koja se tiču putovanja avionom i prtljaga.

Za dodatni komfor i bezbrižno putovanje ostavite svoje vozilo na parkingu na aerodromu u sigurne ruke!

aerodrom parking baner

Pozovi