• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Duty free shop – sve što vas je zanimalo o kupovini na aerodromu

Feature post image dec 14 2019

Koliko smo samo puta čuli da je neko parfem, kozmetiku, šminku, pa čak i odevne komade, ili namirnice za jelo kupio u free shop-u!

Zašto je to tako? Šta su zapravo duty free shop-ovi i šta treba kupovati u njima? Kako se uopšte do njih dolazi?

Duty free shop-ovi predstavljaju prodavnice u kojima je roba oslobođena nacionalnog poreza, a po pravilu se nalaze u “ničijoj zemlji”, odnosno bescarinskom prostoru, kao što je onaj koji je smešten nakon “čekiranja” na aerodromu. Pošto proizvod koji je kupljen pred samo poletanje aviona, napušta zemlju i ide u neku drugu – jasna je filozofija na kojoj leži bescarinska zona: Ko ima pravo da oporezuje taj proizvod, koja zemlja? 

Sudeći po uspešnom poslovanju prodavnica oslobođenih poreza širom sveta i uopšte, samom postojanju bescarinskih zona, zaključak je – niko!

Ali kako je nastao prvi duty free shop? Da li su sve prodavnice na aerodromu u bescarinskoj zoni, gde su freeshop-ovi najbolji i šta treba kupiti u freeshop-u? 

Ne brinite – odgovorićemo na sve što vas zanima i zadovoljiti vašu šopingholičarsku radoznalost! 

Naše višegodišnje poslovanje kraj aerodroma Nikola Tesla, kao i svakodnevno vršenje usluga za putnike koji lete sa ovog aerodroma, zaslužni su za ogromno znanje koje smo stekli na ovom polju. Ne samo da ćemo vam u narednim redovima pružiti odgovor na sve što vas zanima, već ćete, uz uštedu koju ostvarite angažovanjem uslužnog parkiranja Aerodrom parkinga, sigurno moći da se počastite nekim proizvodom iz freeshopa!

Kada je startovao prvi duty free shop?

Zanimljivo, ali mesto rođenja prvog duty free shopa nije država koja je sinonim za slobodne ekonomije – otvoren je u Irskoj!

Prvi freeshop osnovao je Brendan O’Regan, a on radi i dan-danas. Kreirao ga je sa namerom da putnici koji koriste ovaj irski aerodrom za tranzit (obično su to letovi između Evrope i Severne Amerike), mogu da kupe sebi proizvod u samoj zoni. 

Prvi duty free shop doživeo je veliki uspeh, pa je zatim otvoren i u drugim zemljama, da bi danas postao standardni deo skoro svakog svetskog aerodroma!

Dakle, free shop na aerodromu nešto je što možete da očekujete, ali kako da ga prepoznate?

Da li su sve prodavnice na aerodormu oslobođene poreza?

Kako biste znali koja prodavnica nema robu koja je oporezovana – treba i da znate da nisu sve prodavnice na aerodromu u bescarinskoj zoni, pa tako ni oslobođene poreza!

Tek kada prođete mesto na kome se čekirate i uđete u tranzitnu zonu aerodroma, iz koje ne možete da izađete, već vaš sledeći korak može biti samo poletanje, čeka vas njegovo veličanstvo  – duty free shop. Osim toga, kod svakog free shopa obično je jasno naznačeno da je reč o duty free prodavnici, pa ga i po tome možete prepoznati.

Ipak, nije dovoljno znati gde je free shop da biste znali i ponudu koju u njemu možete da očekujete.

Šta se najčešće prodaje u duty free shopu na aerodromu?

Znamo, sledeće što vas zanima je šta da kupite u duty free shopu

Kako kažu putnici čije ljubimce četvorotočkaše bezbedno čuvamo dok su na putu – zavisi od aerodroma do aerodroma! Ipak, određena ponude duty free shopa na aerodromima izdvojila se kao standardna za ovaj tip prodavnica. 

U duty free shopu najčešće se prodaju: cigarete, parfemi, šminka, kozmetika i slatkiši!  Nekada se u bescarinskoj zoni mogu pronaći i prodavnice dobro poznatih, etabliranih brendova, uglavnom garderobe. U njima je roba takođe oslobođena poreza pa samim tim i jeftinija nego što je to slučaj sa istom prodavnicom smeštenom na mestu koje nije na bescarinskoj zoni na aerodromu.

To koliko je free shop dobro opremljen na kom aerodromu, zavisi od puno faktora, a najviše od frekventnosti letova i popularnosti koju uživa među putnicima. 

Pa koji se to free shopovi smatraju nekim od najboljih na svetu?

Evo koji duty free shopovi su najbolje opremljeni

Kao što smo naveli, na skoro svakom aerodromu sveta postoje manji ili veći free shopovi, sa manjom ili većom ponudom robe.  Evo koji aerodromi su poznati po tome što putnici sa njih u avion ulaze punih ruku kesa:

Duty free shop sa najjeftinijim proizvodima

Smatra se da su, generalno gledano, duty free shopovi sa najjeftinijim proizvodima smešteni na arrodromu u Kuala Lumpur, singapurskom aerodromu i aerodromu na Kajmanskim ostrvima.

Za razliku od toga – jedan od najskupljih, ako ne i najskuplji duty free shop sveta – nalazi se na ostrvu Santorini, u Grčkoj. Zato – budite spremni da nakon romantičnog letovanja, sa ovog aerodorma, odete praznih ruku!

Ipak, teško je posmatrati i ocenjivati sve cene u duty free prodavnicama i njihovu skupoću, jer različiti proizvodi su različitih cena u drugim freeshop-ovima.

Duty free shop sa najjeftinijim alkoholnim pićima

Zaboravili smo da napomenemo da su alkoholna pića takođe proizvod koji možete kupiti u većini freeshopova, što posebno odgovara svim ljubiteljima nešto skupljeg alkoholnog napitka, ali i onima koji se plaše letenja, pa bi im dobro došlo da pobede strah od letenja kojim gutljajem!

Smatra se da se najjeftinija alkoholna pića mogu pronaći na aerodromima u Kijevu, Madridu i Kajmanskim ostrvima. 

Duty free shopovi na kojima želite da se počastite parfemom 

Tu su i kozmetika i parfemi – proizvodi koje sigurno želite da kupite po ceni koja je oslobođena poreza!

Iskusni putnici znaju gde su oni najjeftiniji! 

Kada je reč o kozmetici, najjeftiniju možete pronaći u duty free shopu u Londonu, Dubaiju i Beču. Parfemi su najjeftiniji u freeshopovima u Madridu, Portugalu i Londonu. 

Sigurni smo da ćete nam sa puta doći punih kofera, a bogami i duty free kesa! Ne zaboravite da sve vreme imate mogućnost da se uključite na naše kamere i vidite svoj automobil online, te se uverite u maksimalnu bezbednost svojih kola koja je samo jedan od naših aduta! Utisci korisnika Aerodrom parkinga su sjajni! 

Čekamo vas pri povratku!

aerodrom parking baner
Pozovi