• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Antigensko i PCR testiranje na aerodromu Nikola Tesla – sve što treba da znate

Feature post image jan 18 2022

Od početka pandemije korona virusa u svetu vladaju izmenjeni uslovi za međunarodna putovanja. Pripreme za put u ovim izmenjenim uslovima podrazumevaju ne samo pakovanje osnovnih potrepština, stvari, pasoša i novca, već i negativne rezultate na antigensko ili PCR testiranje.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova se možete detaljnije raspitati o tome šta je tačno potrebno za prelazak granica i ulazak u drugu zemlju iz Srbije i obrnuto. 

Veliki broj zemalja je uveo ograničenja, dok se iz dana u dan menjaju uslovi koje putnici moraju ispuniti pre nego što im bude dozvoljeno da se ukrcaju na svoj avion.

Pored potvrde o vakcinaciji, mnoge zemlje zahtevaju posedovanje negativnih testova putnika.

Od 06.11.2021. godine, testiranje je moguće obaviti pre leta i tako uštedeti vreme za pripremu putovanja. Istražili smo umesto vas sve što treba da znate o antigenskom i PCR testiranju na beogradskom aerodromu. Sve korisne informacije čekaju vas u nastavku članka.

Testiranje na aerodromu Nikola Tesla – Centar za testiranje na Covid 19

Saradnja Vlade Republike Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rezultirala je otvaranjem Centra za testiranje na Covid-19 u cilju olakšavanja putnicima, većoj praktičnosti putovanja i suzbijanja pandemije.

Centar se nalazi na Terminalu 1 beogradskog aerodroma, a otvoren je 24 časa dnevno, za sve strane i domaće državljane, bilo da ulaze ili izlaze iz zemlje.

Ukoliko planirate putovanje sopstvenim prevozom do aerodroma, koje je znatno praktičnije i efikasnije, na našem bezbednom i pristupačnom Aerodrom parkingu imate opciju parkiranja vozila gde će ono biti pod konstantnim nadzorom. Od aerodroma smo udaljeni svega 1 minut vožnje, a naše profesionalno osoblje će vas i vaš prtljag prevesti do glavnog ulaza aerodroma i nazad do automobila nakon povratka sa putovanja.

Cena PCR testa na aerodromu i kako obaviti uplatu?

Cena PCR testa na aerodromu Nikola Tesla iznosi 9.000 dinara, dok je za brzi antigenski potrebno izdvojiti 3.500 dinara

Pre nego što dođete na red za obavljanje testa, potrebno je da se prijavite na registracioni punkt, gde odlazite sa popunjenom uplatnciom, koja je dokaz da ste podmirili sve potrebne troškove.

Sama uplata se može obaviti u bilo koje doba dana i noći, na šalteru Pošta Srbije u prizemlju Terminala 1.

Registracija za testiranje

Testovi se vrše na registracionom punktu, koji se nalazi u blizini mesta za uplatu, tako da su sve šanse na vašoj strani da celu proceduru obavite veoma brzo i jednostavno.

Ukoliko želite da budete još efikasniji, postoji opcija prijave elektronskim putem i to preko sajta eUprava.

Kada uđete na sajt, potrebno je da kliknete na zeleno dugme “Pokreni uslugu” i započnete proces prijave na lični zahtev. Nakon toga odaberite željenu laboratoriju, što će u ovom slučaju biti kod Terminala 1.

Ako planirate put sa porodicom i prijateljima, testiranje je moguće zakazati za najviše 5 ljudi. Zakazivanje testiranja je moguće obaviti za građane Republike Srbije, turiste i strane državljane sa boravkom u našoj zemlji.

Zakazivanje na lični zahtev moguće je i putem Nacionalnog kontakt centra Ministarstva zdravlja.

Nakon registracije i obavljenog testiranja je potrebno ponašati se u skladu sa dodatnim napomenama:

 • obavezno više puta proverite da li su email adresa i broj telefona koje ste ostavili tokom registracije tačni;
 • ukoliko dobijete obaveštenje “PONOVITI UZORKOVANJE”, nemojte čekati, već se što pre javite na šalter za registraciju radi ponovnog testa (u tom slučaju besplatnog);
 • čuvajte registarski barkod do dobijanja rezultata;
 • redovno proveravajte elektronsku poštu i SMS poruke.

U slučaju dobijanja pozitivnih rezultata na na prisustvo korona virusa Sars-CoV-2, zbog koga nastaje zaraza COVID-19, putovanje avionom ali ni prelazak granice nekim drugim prevoznim sredstvom neće biti moguće, dok je pored toga obavezna izolacija u kućnim uslovima i javljanje lekaru u roku od 24h za dalje instrukcije. 

Šta sve podrazumeva Covid testiranje na aerodromu?

Usluge u Centru za testiranje na Covid-19 podrazumevaju:

 • PCR testiranje – rezultati će korisniku biti dostupni najkasnije u roku od 2h i to elektronskim putem;
 • antigensko testiranje ili brzi antigenski test na aerodromu kao druga opcija – podrazumeva uzimanje brisa, dok ćete rezultate znati najkasnije u roku od 1h, a primićete ih putem elektronske pošte.

U cilju jednostavnijeg rada samog Centra i veće bezbednosti, rezultati se šalju putem mejla, ali je korisnicima dozvoljeno da preuzmu svoju štampanu verziju. Zvanični primerak ostaje pod nazdorom ovlašćenog osoblja nadležne državne institucije.

Takođe, rezultati se od strane Centra izdaju na srpskom i engleskom jeziku, kako bi strani državljani imali jednostavan pristup informacijama.

PCR testiranje na Aerodromu Nikola Tesla značajno olakšava turistima, s obzirom na to da mogu na licu mesta pre poletanja dobiti potrebne rezultate. Ono što je važno jeste organizovati se na pravi način i uzeti u obzir potrebnih 60, odnosno 120 minuta za dobijanje rezultata.

Ovo je naročito važno ukoliko planirate posetu duty free zoni ili neku drugu vrstu zadržavanja pre putovanja.

PCR test i kako se obavlja?

Provere na postojanje virusa se na aerodromu vrše u ambulanti, na potpuno bezbedan način.

“Polymerase Chain Reaction” je metoda za umnožavanje i dokazivanje prisustva molekuka DNK, odnosno specfičnih gena u telu. Genetički materijal SARS-CoV-2 je u formi RNK, a virusni geni se prepisuju u molekul DNK. 

Virusni geni se u formi DNK umnožavaju, kako bi mogli da budu primećeni tokom testiranja.

Ova metoda se koristi u cilju detektovanja gena karakterističnih samo za SARS-Cov-2 virus. Neće biti moguće lociranje gena drugih virusa, pa se zato kaže kako je ovaj test 100% specifičan.

Nakon uzimanja brisa iz nosa, on se potapa u 3 mililitra medijuma, dok se za izdvajanje virusne RNK uzima 0,3 mililitra. Posledično, detektuje se samo 1.2 kopije virusa u testu, što proporcionalno odgovara sadržaju oko 200 virusa u uzorku.

PCR testovi su najpouzdaniji za lociranje virusa u telu, ali ako oni nisu dostupni ili ih iz nekog drugog razloga nije moguće uraditi, tada se radi antigen test, koji zadovoljava minimalne, ali dovoljne kriterijume Svetske zdravstvene organizacije.

Klinička senzitivnost, odnosno pouzdanost PCR-a je između 70-98%, što zavisi od toga da li je tokom testa bris uspeo da dotakne onaj deo sluzokože gde se virus nalazio.

Antigenski test i kako se obavlja?

Antigen predstavlja protein u jezgru koronavirusa, a on čini 90% svih proteina koje proizvodi virus na sluzokoži disajnih organa.

Test se izvodi analizom brisa iz nosnog dela ždrela, odnosno nazofarinksa.

Najefikasniji su kada se osoba pojavi 1-3 pre pojave prvih simptoma ili između 5 i 7 dana nakon oboljenja. U periodu između, pre ili posle postoji mogućnost da antigenski test da lažne rezultate.

Sa druge strane, nudi šansu za ranim dijagnostifikovanjem i ciljanom izolacijom inficiranih osoba.

Zbog svega navedenog, stručnjaci preporučuju da se antigenski test uvek potvrdi PCR-om, koji je precizniji i pouzdaniji.

Uslovi za ulazak u Srbiju i da li je potrebno antigensko ili PCR testiranje?

Republika Srbija je takođe uspostavila uslove koje mora ispuniti onaj ko ulazi u zemlju. 

Državljani Republike Srbije, članovi konzularnih predstavništava i strani državljani sa boravkom ili stalnim nastanjenjem u Srbiji, prilikom ulaska moraju priložiti jedan od sledećih dokumenata:

 • negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test urađen u SAD – ne stariji od 48h;
 • sertifikat o vakcinaciji;
 • potvrdu o preležanoj bolesti;
 • EU digitalni sertifikat.

Ukoliko se utvrdi da osoba nema niti jedan od dokumenata da priloži prilikom pasoške kontrole, utvrđuje se karantin od 10 dana i obaveza posećivanja COVID ambulante u roku od 24h.

Strani državljani takođe moraju priložiti jedan od potrebnih pomenutih  dokumenata.

Za turiste koji su u tranzitu kroz Republiku Srbiju na period ne duži od 12h ne važe navedeni uslovi!

Centar za testiranje omogućio je da putnici u dolasku, odlasku ili tranzitu ka zemljama koje traže negativne testove, kao i svi građani i strani državljani mogu uraditi test i dobiti rezultate na licu mesta.

Ko obavlja PCR i antigensko testiranje na aerodromu?

Kompanija Belgrade airport d.o.o. u saradnji sa nadležnim institucijama naše zemlje pokrenula je inicijativu u cilju suzbijanja virusa Covid-19, kao i vraćanja vazduhoplovne industrije i ekonomije u normalne tokove.

Projekat je deo šire inicijative za uvećavanje broja testiranih lica na graničnim prelazima Republike Srbije.

Testiranje na Aerodromu Nikola Tesla u Centru vrše stručnjaci ispred ovlašćenih državnih institucija, kao što su Institut za javno zdravlje Srbije Dr. Milan Jovanović Batut, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Institut za virusologiju, vakcine i Serume Torlak i druga priznata tela iz oblasti medicine.  

Kao što su i na sajtu Ministarstva naglasili, uslovi se menjaju previše često i nekada nije moguće informacije ažurirati u skladu sa realnim dešavanjima, stoga je najbolje kontaktirati diplomatsko-konzularno predstavništo Republike Srbije za teritoriju one zemlje gde planirate putovanje.

Tako ćete se na najbolji mogući način raspitati o potrebnim uslovima za prelazak granice i šta je sve potrebno uraditi tokom pripreme za put.

Nadamo se da ste čitanjem teksta dobili korisne informacije o tome kako i gde je  moguće testirati se pre leta i šta to podrazumeva. Potrudili smo se da vam na ovaj način olakšamo putovanje. 

Ukoliko želite da sebi dodatno ubrzate put i učinite ga praktičnijim, krenite na aerodrom sopstvenim prevozom, a u međuvremenu rezervišite parking mesto na 1 minut od aerodroma online. Vaš automobil će biti parkiran po vrlo pristupačnim cenama, a pritom i potpuno obezbeđen tokom celog vašeg putovanja.

Pre putovanja se obavezno detaljnije raspitajte na sajtu Ministarstva spoljnih poslova o svim potrebnim uslovima i merama zemlje u koju putujete, s obzirom da se često menjaju. 

Srećan put!

aerodrom parking baner

Pozovi