• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Beba u avionu – kako da putovanje avionom sa bebom prođe lako?

Feature post image jun 17 2023

Putovanja su aktivnosti kojima se svi radujemo, naročito ukoliko je u pitanju odlazak do daleke destinacije koji podrazumeva letenje avionom, što je samo po sebi posebno iskustvo.

Avionske karte mogu biti veoma pristupačne ukoliko rezervišete na vreme i odaberete pravu avio kompaniju, tako da što se tiče praktičnosti i efikasnosti, nema razloga putovati drugim prevoznim sredstvom.

Pripema za putovanje odnosi se između ostalog na kupovinu avionskih karata, pakovanje kofera, prikupljanje zdravstvene dokumentacije u vezi sa korona virusom (proverite da li je za zemlju u koju putujete potrebno antigensko i PCR testiranje).

Ukoliko pri tome vodite i bebu na put, poslovi oko pripreme za put se proširuju.

Beba u avionu na prvi pogled komplikuje organizaciju, ali će vam uz prave informacije biti potpuno jasno kako da postupate.

Porodično putovanje avionskim prevozom sa bebom može biti veoma jednostavno i praktično, zato nastavite sa čitanjem i saznajte sve potrebne informacije.  

Putovanje avionom sa bebom – kupovina karata i pristup aerodromu

Pitanje koje verovatno sve zanima jeste:

U najvećem broju slučajeva važi pravilo da dete starosne dobi do 2 godine ne mora imati zasebnu avionsku kartu, upravo zbog toga što nema potrebu za posebnim sedištem.

Dete će sve vreme biti u naručju roditelja, vezano istim sigurnosnim pojasem.

Pojedine avio kompanije zahtevaju minimalnu naknadu za vašu bebu, ali ćete za precizne informacije morati detaljnije da se raspitate. Nakon navršenih 2 godine, od roditelja se zahteva kupovina zasebne karte za bebu, odnosno sada već malo dete.

Bitno je naglasiti kako se prilikom kupovine karata računa koliko će dete imati godina u trenutku leta, tako da ne možete kupiti kartu ranije i očekivati da ćete se izvući sa time.

Za deca između 2 i 12 godina dobićete značajne popuste prilikom kupovine.

Pasoš za bebe je neophodan deo dokumentacije

Ranije su mala deca mogla da putuju preko granice tako što su bila upisana u roditeljski pasoš. Danas to nije moguće, pa je pasoš za bebu obavezan deo dokumentacije koji morate imati sa sobom tokom putovanja.

Zahtev za izdavanje pasoša za bebu podnose roditelji i sa tim moraju oboje biti saglasni.

Takođe, ukoliko na put sa bebom idete sami bez partnera, biće vam potrebna i njegova/njena saglasnost za tako nešto.  

Pristup aerodromu i olakšice za roditelje sa malom bebom 

Pogodnost za roditelje sa bebama jeste što na Aerodromu Nikola Tesla postoji poseban terminal gde ćete bez problema moći da predate kolica za bebe u avionu.

Osim toga, većina ako ne i sve avio kompanije imaju pravilo da tokom ukrcavanja prednost dobijaju roditelji za bebama i malom decom. 

Verujemo da ćete krenuti na vreme sopstvenim prevozom kako bi stigli da prođete sve aerodromske procedure pred ukrcavanje. Odlazak sopstvenim prevozom do aerodroma će vam definitivno olakšati transport, naročito kada putujete sa bebom, nosite njena kolica i svu potrebnu opremu.

Verovatno se pitate šta sa automobilom nakon što stignete do aerodroma?

Svoje vozilo možete parkirati na našem privatnom parkingu na samo minut vožnje od Aerodroma Nikola Tesla.

Aerodrom Parking je obezbedio dovoljno mesta za sve vaše automobile, gde će biti bezbedni i pod video nadzorom 24h, tokom vašeg celokupnog boravka u inostranstvu.

Postoje dve opcije kako možete stići do terminala bezbedno i na vreme:

 • dođite do našeg parkinga, ostavite vozilo, dok će vas naši vozači odvesti do terminala;
 • poslaćemo vozača da preuzme vaše vozilo sa terminala, nakon čega će se uputiti na parking.

Za koju god opciju da se odlučite, možete očekivati našu potpunu profesionalnost i brigu o sigurnosti nad vašim vozilom.

Beba u avionu – sa koliko godina može putovati?

Ne postoje ustaljena pravila koja govore kada beba u avionu može da bude kada je u pitanju njen uzrast. Preciznije rečeno, neke avio kompanije roditeljima dozvoljavaju, dok druge ne dozvoljavaju da roditelji vode dete mlađe od 7 nedelja na avionsko putovanje.

Ukoliko su u pitanju duže relacije, kao što je recimo put do prekookeanskih destinacija, mnoge avio kompanije neće dozvoliti putovanje bebe mlađe od 3 meseca.

Pre putovanja se morate raspitati po ovom pitanju, jer se pravila razlikuju.

Roditeljima se savetuje da se pre putovanja konsultuju sa pedijatrom i poslušaju njegov savet po tom pitanju.

Bebe imaju različite navike po pitanju uspavljivanja i hranjenja sa kojima su roditelji najbolje upoznati. Možete i sami proceniti da li je vaša beba prema tome i svom imunološkom sklopu spremna za put avionom.

Prtljag za bebe

Mogućnosti po pitanju prtljaga u avionu za bebe razlikuju se prema avio kompaniji. Kod nekih nije moguće čekirati predati prtljag za dete do 2 godine, dok pojedine dozvoljavaju istu količinu prtljaga za decu do 2 godine kao i za odrasle.

Jedna od tih kompanija je i Air Serbia. Moguće je čekirati prtljag za bebu uz određenu tarifu.

Beba do 2 godine u najvećem broju slučajeva neće imati svoje posebno mesto, pa samim tim ni prostor odvojen za prtljag koji se unosi u avion. Ipak, postoje određeni predmeti koji se podrazumevaju kao neizostavan deo opreme potreban bebi tokom leta na licu mesta.

Prtljag za bebu koji možete uneti sa sobom u avion odnosi se na:

 • sklopiva kolica;
 • sedište za bebe;
 • baby cot – kolevka za bebu.

Navedena pomoćna oprema se ne naplaćuje prilikom ulaska u avion i namenjena je većem stepenu bezbednosti mališana tokom leta.

Kolica za bebe u avionu – kako postupati sa njima?

Kolica za bebu biće vam potrebna kao i inače radi lakšeg transporta deteta i svih potrebnih stvari. Ona će naročito biti korisna tokom šetnje po aerodromu i prolaska kompletne procedure pre ukrcavanja.

Odaberite kolica koja su praktična, ne preterano velika i teška, kao i sklopiva, odnosno “kišobran” kolica.

 • Kako postupati sa kolicima za bebe pred ukrcavanje?          

Kolica za bebe možete potpuno normalno koristiti tokom boravka na aerodromu, dok je beba udobno smeštena u njima i to sve do samog ulaska u avion. Na Aerodromu Nikola Tesla je ovo dozvoljeno, što ne važi za sve aerodrome na svetu.

Kolica za bebe u avionu moraju biti sklopiva, odnosno “kišobran” kolica, zato što su jedino ona dozvoljena kao deo prtljaga za bebe koji se unosi u avion.

Pre mosta koji spaja avion i gejt ili nakon prelaska mosta pred ulazak u avion potrebno je da uzmete dete u naručje, sklopite kolica i predate ih službeniku avio kompanije. Na istom mestu ćete ih dobiti nazad tokom iskrcavanja nakon što avion sleti na destinaciju.

Tokom leta će kolica biti spakovana u prtljažniku aviona na bezbednom.

Sedišta za bebe u avionu

U slučaju da želite da vaše dete mlađe od 2 godine ima svoje posebno mesto radi većeg komfora, potrebno je da platite posebnu kartu koja će biti dosta jeftinija u odnosu na regularnu.

Sedište za bebe će prema pravilu biti do prozora, dok roditelj dobija mesto odmah pored. Većina avio kompanija poseduje posebne pojaseve za decu radi veće bezbednosti.

Razlog tome je što su regularni pojasevi mnogo široki za decu tog uzrasta.

Ipak, kao najbolje i često obavezno rešenje jeste smeštanje bebe u posebno automobilsko sedište koje je prema svojim dimenzijama prilagođeno podešavanju na sedište aviona.

O potrebnim dimenzijama auto-sedišta se takođe raspitajte prilikom kupovine avionskih karata.

Auto-sedišta za decu za avion obeležena su posebnim simbolom i prema tome ćete ih prepoznati pri kupovini. 

Baby cot – kolevka za bebe u avionu

Prilikom rezervacije karata kod kompanije preko koje planirate let obavezno se raspitajte da li nude kolevke za bebe u avionu. One će vam pomoći da smestite dete u njih ispred svog sedišta.

Potrebno je naglasiti da želite kolevku i sačekati potvrdu da li je ona obezbeđena. Dosta zavisi i od toga koji je tip aviona, jer nemaju svi ovu opciju.

Hrana za bebe u avionu

Podrazumeva se da će beba u avionu morati da jede, naročito ako je u pitanju duže putovanje. U tom slučaju spakujte mleko, kašice ili bilo šta drugo čime hranite dete, ali sve prijavite na šalteru avio kompanije prilikom čekiranja.

Ukoliko je vaša avio kompanija Air Serbia, beba u avionu sa sobom odnosno u vašem prtljagu može imati svu potrebnu hranu i vodu.

Avio kompanije su generalno veoma otvorene kada je u pitanju hrana za bebe u avionu, sa tim da će se kod određenih zahtevati nešto ozbiljnija provera. Takođe, sve tečnosti zapakujte u bočice prema pravilima. 

Ukoliko planirate da sa vama bude beba u avionu, Air Serbia kao avio kompanija ne dozvoljava ručni prtljag za decu mlađu od 2 godine, ali možete poneti kolica za bebu ili nosiljku, kao i svu hranu potrebnu tokom leta.

Putovanje sa bebom avionom – šta je potrebno imati sa sobom tokom leta?

Kolica za bebe, posebna sedišta i kolevka jesu stvari koje se tiču prtljaga i koje možete poneti sa sobom. Međutim, iako namenjene detetu, one se više tiču toga da roditeljima olakšaju čuvanje deteta i pri tome pruže veći komfor.

Beba u avionu zahteva druge stvari za negu koje se znatno više tiču dečijih potreba.

Let avionom sa bebom podrazumeva nošenje sledećih stvari:

 • torba u kojoj će biti spakovane pelene i maramice;
 • sve lekove koje ponesete takođe morate prijaviti na istom šalteru;
 • imajte sa sobom i maramu za nošenje beba koja će vam pomoći pri nošenju na aerodromu;
 • rezervna odeća za presvlačenje;
 • beba u avionu će zahtevati i zabavu – ponesite nekoliko igračaka koje obožava;

Budite spremni na dodatne aktivnosti za let avionom sa bebom

Kada je beba u avionu sa vama, to više nije obično putovanje, jer ćete u ovom slučaju morati da budete dodatno obazrivi. Konstantno brinite o tome da dete bude zbrinuto po pitanju ishrane i hidriranosti.

Ukoliko želite privatnost prilikom dojenja, verovatno će vam više odgovarati mesto pored prozora. Sa druge strane, mesto pored prolaza je mnogo bolje kada želite da ustanete i prošetate bebu. 

Prvi redovi u avionu su poželjni za roditelje sa malom decom, jer ovde ima više mesta, što će značajno uticati na komfor prilikom putovanja. 

Verovatno će se desiti da dete u nekom trenutku zaplače, što je potpuno normalno prilikom putovanja avionom. Šetnja, hranjenje, igranje i presvlačenje po potrebi će verovatno pomoći, a čak i da to ne bude tako, ostali putnici bi morali imati razumevanja.

Kao što ste do sada imali prilike da pročitate, pravila avio kompanija se razlikuju i potrebno je upoznati se sa njima pri kupovini karata. Mi smo se potrudili da vam  pružimo što više informacija koje će vam biti korisne, tako da let i priprema za isti prođu bez problema.

Kontaktirajte nas ukoliko do aerodroma Nikola Tesla dolazite sopstvenim vozilom. Na našem privatnom parkingu u blizini aerodroma možete rezervisati parking mesto dok ste na putu, a vaš automobil će biti na sigurnom.

Srećan put! 

aerodrom parking baner

Pozovi