• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Hrana u avionu – šta sme u ručni i predati prtljag?

Feature post image jul 29 2023

Hrana u avionu – šta sme u ručni i predati prtljag?

  • Koje namirnice mogu da ponesem sa sobom u avion, koje su namenjene za ručni, a koje za predati prtljag, kakva će biti hrana u avionu i da li je uopšte ima?…

Ovo su samo neka od često postavljanih pitanja putnika, a mi smo rešili da razjasnimo sve nedoumice.

Hrana u avionu podlože strogim pravilima i propisima iz sigurnosnih, ekonomskih, carinskih i drugih razloga, pa se trudite da ih poštujete. Svaka avio kompanija i država u koju slećete ili je koristite kao tranzit može postaviti drugačije norme, pa je pre puta neophodno dobro se informisati.

U nastavku saznajte kako izgledaju pravila za unošenje hrane u avion, šta sme u ručni i predati prtljag i kakva je ponuda hrane u avionu različitih avio kompanija.

Ujedno, dok pripremate svoje putovanje, imamo i sjajan predlog kako da vaše putovanje učinite efikasnijim i praktičnijim. Naš Aerodrom Parking – privatni parking kod aerodroma nudi povoljnu i sigurnu uslugu parkiranja i čuvanja vašeg vozila dok ste vi na putovanju!

Nalazimo se na samo 1 minut vožnje od glavnog terminala i svim našim korisnicima obezbeđujemo prevoz i transport stvari do samog ulaza na aerodrom.

Unošenje hrane u avion

Let vam je u nezgodno vreme rano ujutru i niste stigli da doručkujete ili volite da pregrizete nešto tokom dužeg putovanja, a ipak ne želite da plaćate visoku cenu hrane u avionu? Možda želite da ponesete neki od domaćih specijaliteta sa sobom u avion?

Ukoliko je odgovor na ova pitanja da, pripazite na stroga pravila, a ovde saznajte šta se to sme poneti sa sobom u prtljag u avionu, kako vaša hrana ne bi bila oduzeta od strane osoblja na aerodromu, a vama napisana visoka novčana kazna.

Hrana u ručnom prtljagu – šta se sme uneti, a šta je zabranjeno?

Namirnice koje su zabranjene u kabini aviona:

  • kajmak, slanina, pršuta, šunka, paprika, sarme, kiseli kupus, domaća rakija, domaće vino, domaći sokovi, mlečni proizvodi, voće, povrće…

Proizvodi domaće radinosti ne smeju da se unose kao hrana u ručnom prtljagu, dok su dozvoljene namirnice koje imaju originalnu ambalažu i pakovanje. Ovaj tip zabrane unosa hrane u kabinu aviona može da bude od same avio kompanije, ali se najčešće radi o zabranama države u koju avion sleće.

Primera radi, na teritoriji Evropske unije zabranjen je uvoz mleka, mesa i proizvoda životinjskog porekla iz zemalja koje ne pripadaju ovom ekonomskom savezu. 

Dozvoljena hrana u avionu jesu namirnice koje planirate da pojedete tokom leta i one koje kupujete na Duty free zoni i možete ih uneti u avion, sa tim da je potrebna deklaracija, račun i originalna kesa sa free shop-a.

Takođe, tečnost i tečna hrana podležu pravilu da pakovanje ne sme biti veće od 100ml, kao i da ukupna količina tečnosti ne sme prelaziti preko 1 litar. Bočice sa tečnošću moraju biti zapakovane u providnu kesicu dimenzija 20×20 i imati zip zatvarač. 

Hrana za bebe je dozvoljena i nije limitirana, ali mora biti upakovana po propisima i prijavljena prilikom provere. Proverite i kako da putovanje sa bebom u avionu protekne lako.

Dakle, izuzev pojedinačnih pravila, dozvoljen je unos hrane koju planirate da pojedete u toku leta ili ukoliko ta hrana ima originalno pakovanje.

Hrana u prtljagu aviona

Dosta je slična situacija kada je u pitanju hrana u koferu u avionu, s obzirom da je i u slučaju predatog prtljaga zabranjeno nositi gorepomenute proizvode domaće radinosti. Sve što spada u namirnice bez deklaracije koje ste samostalno pripremili kod kuće ne smete unositi u avion.

Dozvoljena hrana u avionu i u ovom slučaju jesu neotvorene namirnice sa originalnom ambalažom. Usled nepoštovanja propisa avio kompanije i zemlje u koju putujete, veoma lako možete biti kažnjeni ukoliko vas carinici na granici zaustave i reše da provere da li ste imali nešto neprijavljeno.

Glavna razlika je što u slučaju čekiranog prtljaga možete spakovati piće, te ne postoje količinska ograničenja. Naravno, sve zavisi od avio kompanije pa i sami proverite.

Osim propisa i rigoroznih pravila, budite svesni činjenice da se čak i zapakovana hrana i piće mogu prosuti u koferu usled transporta. Pobrinite se da sve što se nalazi u prtljagu bude po propisima i zapakovano tako da ne ošteti ostale stvari. 

Hrana u avionu različitih avio kompanija – šta možete očekivati u sklopu ponude?

Kakva će i u kom obimu biti ponuda hrane u avionu zavisi od toga da li se radi o low cost kompaniji i kolika je dužina leta. Ukoliko se radi o kraćem letu, uz avionsku kartu možete očekivati piće i grickalice, koji će biti servirani bez doplate.

Kakva će biti ponuda hrane zavisi i od same avio kompanije, njenog prestiža i cene karte. U nastavku proverite i šta možete očekivati u različitim avio kompanijama.   

Wizz Air hrana u avionu 

Ukoliko ste se odlučili za let sa kompanijom Wizz Air hrana u avionu nije uključena u cenu karte, tako da ćete za bilo koje posluženje morati da doplatite, bez obzira na dužinu leta.

U sklopu ponude tokom leta možete očekivati bagete, sendviče, lagane obroke poput tapasa, supe sa nudlama, krem supe, paste, grickalice poput kikirikija, čipsa, čokoladice, kao i razne delikatese. Tu je i široka ponuda hladnih i toplih, bezalkoholnih i alkoholnih pića.

Cene su standardno značajno iznad uobičajenih, ali ne preterano visoke, a s obzirom da ova kompanija nema strašno dugačkih letova, verujemo da možete izdržati bez hrane u tom periodu. Takođe, ukoliko ne želite da bacate pare na grickalice i sendviče, uvek ih možete poneti sa sobom u avion.

Hrana u avionu Air Serbia

Nošenje hrane u avionu ili grickalica kako bi zavarali glad neće biti neophodna, s obzirom da u cenu plaćene karte za let preko kompanije Air Serbia ulazi određena ponuda osveženja i hrane.

Air Serbia hrana u avionu – za ekonomsku klasu i letove u trajanju do 2h i 30 minuta, putnici dobijaju osveženje u vidu vode i grickalica, dok letovi preko 2h i 30 minuta podrazumevaju lunch paket sačinjen od sendviča, kolača, vode i vlažne maramice.

Ukoliko se odlučite za biznis klasu, ponuda je znatno bogatija. Putnici bez nadoknade, dakle u sklopu karte mogu očekivati kvalitetne i nutritivno bogate obroke prilagođene vremenu trajanja leta.

Ukoliko vas interesuje hrana u ručnom prtljagu Air Serbia avio kompanija poštuje pravila o kojima smo pisali u redovima iznad, pa tako nije dozvoljeno unošenje proizvoda domaće radinosti “bez etikete” ukoliko to nisu sendviči ili tome slično, što svakako planirate do pojedete tokom leta.

Hrana u avionu Turkish Airlines

Hrana u avionu Turkish Airlines kompanije će vas sigurno oduševiti, s obzirom da su ovde uključeni različiti turski specijaliteti poput ćevapa, pita, domaćeg hleba, baklava, vrhunskog mezetluka.

Ono što je posebno interesantno jeste da se na letovima ove kompanije uvek nalazi kuvar zadužen za pripremu preukusnih obroka. Takođe, sama ponuda i mogućnosti zavise od cene karte, klase i vremena trajanja leta.

Ovo je slučaj i kod drugih kompanija, sa tim da naravno određene ipak održavaju prestižan nivo. Tako se primera radi u sklopu ponude kompanije Singapoure Airline nalazi opcija “Book the Cook”, koja vam omogućava da rezervišete pripremu svojih specijaliteta i do 15 dana pred let.

Za koju god da se kompaniju na kraju odlučite, na vreme se raspitajte i informišite oko toga kakva je ponuda hrane i pića u avionu, ali i šta je i pod kojim pravilima moguće uneti u avion.

Nadamo se da smo i mi pomogli u rešavanju vaših nedoumica i dali korisne odgovore.

Učinite da vaše putovanje bude praktično i efikasno, kao i sam transport do aerodroma. Ukoliko se odlučite da svojim vozilom idete do aerodroma, možete parkirati na našem privatnom parkingu koji se nalazi na svega minut vožnje od glavnog terminala.

Proverite naš cenovnik parkinga i rezervišite svoje mesto unapred! 

Vaše vozilo će biti povoljno i bezbedno parkirano pod stalnim video nadzorom, tako da vi možete bezbrižno uživati na svom putovanju.   

aerodrom parking baner

Pozovi