• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Najpoznatiji i najveći sajmovi na svetu

Feature post image jul 4 2020

Najpoznatiji svetski sajmovi, koji okupljaju ljude iz raznih delova sveta, organizuju se u poznatim gradovima i imaju rekordnu posećenost. Sajmovi predstavljaju pravu atrakciju, gde poznati proizvođači iz određene branše, izlažu svoje najnovije proizvode za izložbu i prodaju. 

U daljem tekstu ćemo vam predstaviti šest najvećih i najpoznatijih sajmova svetskog glasa, koji svake godine oduševljavaju more posetilaca, oduševljenih sadržajima i događajima sajmova.

#1 Sajam automobila u  Parizu – prestižni sajam svetskog glasa

Glavni grad Francuske, pored obilja kulturnih znamenitosti, svake druge godine u oktobru organizuje i jedan od najboljih sajmova u svetu, pod nazivom ‘’Paris Motor Show’’ (Paris Mondial de l’Automobile).  

Sajam automobila u Parizu je 2014. godine okupio 1,25 miliona posetilaca i tom prilikom nadmašio neke od veoma dobro rangiranih sajmova u svetu. Sajam automobila 2016. u Parizu bio je najveći sajam do tada, gde su proizvođači automobila prezentovali svoja električna remek- dela. Tada je oko 245 poznatih auto-brendova iz 19 zemalja izlagalo svoje najnovije automobile.

Na sajmu 2018. godine ‘’Paris Motor Show’’  je proslavio svoj 120. rođendan, kada su posebnu pažnju privukla najnovija konceptna vozila. Na ovom internacionalnom događaju, svake godine  se organizuju i zanimljive atrakcije, a jedna od njih je izložba automobila iz poznatih filmova kao što su James Bond, Fast and Furious, Transformers 1997. itd. 

#2 Sajam turizma u Berlinu – ceo svet u jednom gradu

Sajam turizma u Berlinu je vodeći sajam iz ove oblasti i predstavlja poslovnu platformu za veliki broj globalnih turističkih ponuda. Ovde se mogu videti mnoge ponude turističkih destinacija sa pet kontinenata i preko 180 zemalja. 

Sajam turizma u Berlinu prvi put je otvoren 1966. godine, i vrlo brzo se razvio kao najveći na svetu. Ovaj događaj svetskog glasa posećuje oko 160 hiljada posetilaca i 100 hiljada profesionalaca iz oblasti turizma, prilikom čega se beleži i prodaja aranžmana u vrednosti oko 7 milijardi evra.

Zemlje koje su došle da se predstave u najboljem svetlu, trude se da zainteresovanima prikažu ono što je tipično za njihovu kulturu, tako što ih služe tradicionalnom hranom i pićem, ili ih upoznaju sa zanimljivostima njihove države. Na štandu Japana, posetioci mogu sami da oslikaju papirne kišobrane, dok se na nekim peva i igra uz muziku koja se sluša u određenoj zemlji. U hali, koja je namenjena za prezentovanje Južne Amerike, mogu se videti plesači latino plesova, a u hali Brazila, čuje se fado muzika.

#3 Kantonski sajam u Kini – najveći kineski trgovinski sajam

Ovaj sajam se održava dva puta godišnje u gradu Guangdžou (Guangzhou), a otvoren je prvi put 1957. godine. Predstavlja najznačajnije mesto za kupce iz raznih grana privrede. Više od 25.000 izlagača i oko 200.000 kupaca dolazi na sajam. Svoj najveći sajam Kina je smestila na ukupnoj površini za izlaganje proizvoda od 20.000 kvadratnih metara, gde se može posetiti oko 888 štandova.

Svake godine, kantonski sajam sve više privlači inostrane izlagače, koji prezentuju svoje proizvode u Međunarodnom paviljonu Sajma. Na Sajmu izlažu privatna preduzeća, fabrike, strane fabrike, naučnoistraživačke institucije, kao i spoljno-trgovinske kompanije. 

Sajam se organizuje u tri faze. U prvoj fazi su prikazani električni i elektronični proizvodi, koji privlače posetioce u najvećem broju. Druga faza kantonskog sajma obuhvata ukrase, namirnice, nameštaj, igračke i poklone za razne prilike, dok je treća faza fokusirana na odeću, obuću, torbe, medicinske proizvode, hranu i ostale potrebštine u svakodnevnom životu. 

#4 Sajam nameštaja u Milanu – vodećem gradu mode i dizajna

Milano je najveći modni centar, a Italijani su uvek imali osećaj za lepo i moderno, pa ne čudi što je baš Sajam nameštaja u Milanu (Salone del Mobile.Milano) najposećeniji. Sajam je prvi put održan 1961. godine, stvoren da promoviše italijanske brendove i dizajn. Italijanski nameštaj je u svetu postao jedan od najlepših zbog vrhunskog kvaliteta i prvoklasnog dizajna. 

Sajam nameštaja je organizovan u različitim paviljonima, dekorisanim prema nameštaju koji koji se koristi u kuhinji, dnevnoj i spavaćoj sobi, kupatilu, kancelarijama itd. Na ovom sajmu možete videti šta god zamislite: od starijih dezena i izgleda nameštaja do mladalačkih i savremenih, rađenih po najnovijoj tehnologiji. 

Ukupno 1.841 izlagač predstavio je svoje proizvode u nekoliko paviljona, dok je oko 650 mladih dizajnera izlagalo svoje radove u okviru ‘’Salone Satellite’’, gde su dodeljivane nagrade za najbolji dizajn.

 Veliki uspeh doživeo je projekat ‘’Living Nature’’ (La natura dell’abitare), koji favorizuje prirodno okruženje enterijera i eksterijera, tako što je istakao kombinaciju savremenog dizajna, inženjeringa i botanike. Ovim je započeta nova era uređivanja prostora, koja podrazumeva okretanje ka prirodi i prirodnim materijalima, što bi znatno moglo poboljšati životnu sredinu.

#5 Sajam knjiga u Frankfurtu – najveći ‘’Praznik knjige’’ 

Najveći sajam knjiga održava se u Frankfurtu, na kojem su se 2018. godine okupili izlagači iz 110 zemalja sveta, među kojima su bili i izdavači iz Srbije. Međunarodni sajam knjiga prošle godine okupio je oko 7.200 izlagača i oko 280.000 posetilaca iz celog sveta.

Sredinom dvadesetog veka se okupilo Berzovno društvo nemačkih knjižara, tačnije 1949. godine, odlučivši da osnuje prvi sajam knjiga nakon Drugog svetskog rata. Sajam knjiga u Frankfurtu je postao i mesto za dodele nagrada kao što su ‘’Nagrada za mir’’, koju uručuje predsednik Nemačke i ‘’Nagrada za najotkačeniji naslov godine’’. Od 2008. godine se dodeljuje i ‘’Nagrada za najbolje delo na nemačkom jeziku’’, koje samim tim postaje knjiga godine.

Mnoge zemlje koje izlažu svoja dela, prevode i izdanja, dobijaju priliku da se predstave kupcima na najbolji mogući način. Svake godine, po jedna zemlja ima šansu da se najviše istakne, tako što će se na njenu književnost staviti najveći akcenat.

Prošle godine Gruzija je bila partner sajma, i tom prilikom priredila književne radionice, izložbe i privukla veliki broj zainteresovanih posetilaca. Sajam knjiga u Frankfurtu, koji se održao 16-20. oktobra 2019, ugostio je i izdavačku kuću ‘’Kreativni centar’’ po 14. put. Publici su predstavljani i srpski autori kao što su Aleksa Šantić, Borisav Pekić, Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović, Ivo Andrić i mnogi drugi. 

#6 Sajam elektronike u Las Vegasu – centar tehničkih inovacija

U Las Vegasu se svakog januara održava najveći Sajam potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show – CES), koji nudi posetiocima bogatu paletu najinovativnijih uređaja koji će olakšati svakodnevno funkcionisanje. Na Sajam elektronike dolaze najveće svetske kompanije, koje predstavljaju svoje uređaje 5G konekcije, veštačke inteligencije, proširene i virtuelne stvarnosti, robotike i mnoge druge.  

Dva ključna segmenta tehnologije, koja se veoma brzo razvijaju, a koji su prezentovana 2016. godine na Sajmu su trodimenzionalni štampači i robotika. Pre dve godine, na ovako značajnom događaju za ceo svet, najveću pažnju posetilaca i stručnjaka privukli su: samovozni automobili, virtuelna stvarnost, najnoviji dronovi, kao i nezaobilazni smartfoni, sa svakom godinom inteligentniji.

Već su uveliko poznati roboti koji mogu da vam usisaju kuću, operu prozore, koji rade kao vodiči ili recepcioneri. Izlagani su i roboti koji su isključivo za zabavu, ali neminovno ćemo upoznati i one za neke ozbiljnije poslove. Svi uređaji za koje sad znate da su izuzetno pametni, mogu biti još pametniji, što nam Sajam elektronike u Las Vegasu svake godine dokazuje.

Verujemo da smo uspeli dovoljno da vas informišemo i upoznamo sa najvećim sajmovima sveta iz pomenutih oblasti. Svetski poznati sajmovi predstavljaju pravu atrakciju i mesto dobre zabave za svačiji ukus. Ako se odlučite da otputujete na neki od ovih prestižnih sajmova, znajte da vam po povoljnim cenama nudimo parking na aerodromu u Beogradu. Naš profesionalni tim će vas uslužuti u bilo koje doba dana, jer je radno vreme od 00-24.

aerodrom parking baner

Pozovi