• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Najveći i najprometniji aerodromi u Evropi

Feature post image jul 1 2020

Poslednjih nekoliko godina avio prevoz je doživeo pravi procvat, a sve zahvaljujući jeftinijim avio kartama i redovnim letovima od i do različitih destinacija uz pomoć kojih sve veći broj putnika može da putuje širom Evrope. Iako se vazdušni saobraćaj naglo povećava, on i dalje nije ravnomerno raspoređen po starom kontinentu, već postoje manje i više frekventni aerodromi

Da li ste se ikad zapitali koji je najveći aerodrom u Evropi?

Da li je najveći ujedno i najprometniji aerodrom u Evropi?

Aerodromi nisu samo piste koje služe za poletanje i sletanje. Oni takođe služe i za smeštaj putnika, skladištenje tereta i održavanje aviona. Zato je važno da oni svojim sadržajem i funkcionalnošću budu maksimalno podređeni putnicima, po pitanju usluge, letova i parkinga na aerodromu, a posebno kada su u pitanju oni najfrekventniji aerodromi u Evropi.

Najveći aerodrom u Evropi nalazi se u francuskoj prestonici – Parizu, a naravno u pitanju je aerodrom Šarl de Gol. S druge strane najprometniji aerodrom u Evropi smešten je u Londonu, a reč je o popularnom Heathrow aerodromu. 

U nastavku vam predstavljamo kompletnu listu najvećih i najprometnijih aerodroma koji se nalaze na evropskom kontinentu.

#1 Heathrow aerodrom u Londonu – najprometniji aerodrom u Evropi

Londonski aerodrom Heathrow izgrađen je 1929. godine i veoma brzo je stekao reputaciju izuzetno pouzdanog i važnog aerodroma, pre svega zahvaljujući činjenici da je odlično povezan sa brojnim svetskim destinacijama i da se sa njega može stići na skoro svaki kutak planete.

Poslednjih nekoliko godina aerodrom u Londonu beleži konstantan rast putnika koje opslužuje, pa je tako 2016. godine bio drugi najprometniji aerodrom na celom svetu. Tokom 2017. godine kroz Heathrow aerodrom je prošlo nešto više od 78 miliona putnika, dok je 2018. godine taj broj bio veći od 80 miliona. 

Aerodrom Heathrow poseduje 5 terminala, a prostire se na površini većoj od 12 kvadratnih kilometara. Planira se proširenje, kao i izgradnja novih pisti, pa se očekuje da će najfrekventniji aerodrom u Evropi poslovati još uspešnije.

#2 Šarl de Gol aerodrom u Parizu – najveći aerodrom u Evropi

Aerodrom Šarl de Gol u Parizu zauzima ukupnu površinu od 32,37 kvadratna kilometra i u pitanju je najveći aerodrom u Evropi. Osim što je najveći na evropskom kontinentu ovaj aerodrom je i jedan od najprometnijih na svetu, čemu sigurno doprinosi i njegova odlična povezanost, kako sa prestonicom Francuske, tako i sa brojnim drugim značajnim gradovima.

U planu je dodatno unapređenje železničkog transporta od centra Pariza do Šarl de Gol aerodroma, a odlične putne veze sa ovim aerodromom imaju i stanovnici Lila, ali i Belgije. 

Aerodrom u Parizu je tokom 2017. godine prevezao oko 69,5 miliona putnika, što ga čini desetim najprometnijim aerodromom na svetu sa oko 475.000 poletanja aviona te godine. Tokom 2018. godine ostvaren je i rast, pa je ukupno kroz aerodrom u tom periodu prošlo više od 72 miliona putnika.

#3 Aerodrom Šipol u Amsterdamu zadivljuje svojim sadržajem

Aerodrom Šipol (Schiphol) je osnovan davne 1916. godine, prvobitno kao vojni aerodrom, što je verovatno i razlog zbog kojeg ovaj aerodrom ima samo jedan terminal, sa šest pista. Međutim i pored toga, aerodrom u Amsterdamu je treći najprometniji aerodrom u Evropi i među pet najvećih na starom kontinentu, sa ukupnom površinom od 27,82 kvadratna kilometra. 

Tokom 2017. godine Šipol aerodrom je opslužio oko 68,5 miliona putnika, a tokom 2018. godine taj broj je premašio 71 milion putnika. Ono što je posebno zanimljivo jeste sadržaj na ovom aerodromu, koji obiluje brojnim znamenitostima, umetničkim delima i bibliotekom punom radovima holandskih autora, koji govore o istoriji zemlje.

#4 Frankfurt aerodrom – najprometniji teretni aerodrom u Evropi

Aerodrom Frankfurt je najveći aerodrom u Nemačkoj, pokriva 23 km². Ima dva glavna terminala, kroz koje je 2017. godine prošlo više od 64,5 miliona putnika, a 2018. godine više od 69,5 miliona. To je inače i najprometniji teretni aerodrom u Evropi, a godišnje preveze više od dva miliona tona robe.

Aerodrom u Frankfurtu je povezan sa više od 300 destinacija, na pet kontinenata, te stoga i ne čudi zbog čega veliki broj putnika koristi ovaj aerodrom kao konektni, kada je potrebno presedanje do određenje lokacije.

#5 Aerodrom Istanbul – najznačajniji turski aerodrom

Aerodrom Istanbul je otvoren 1912. godine i služio je za vojne potrebe, ali je 80-ih godina prošlog veka preusmeren na komercijalni saobraćaj i preimenovan u Međunarodni aerodrom Ataturk u Istanbulu. Najveći je aerodrom u državi i sedište kompanije Turkish Airlines, a poprilično je velik i u međunardnim okvirima. 

Tokom 2017. godine kroz aerodrom u Istanbulu je prošlo skoro 64 miliona putnika, što ga čini petim najprometnijim aerodromom u Evropi i među 15 na svetu. U 2018. godini promet putnika je povećan na skoro 68 miliona putnika, što ovaj aerodrom svrstava među značajnije evropske aerodrome. 

#6 Aerodrom u Madridu – Adolfo Suarez aerodrom

Kada su u pitanju najveći aerodromi, svakako moramo pomenuti i Aerodrom Adolfo Suarez, poznat još pod imenom Aerodrom Madrid-Barahas, koji se nalazi na oko 13 km od španske prestonice, a zauzima površinu od 30,5 km² i drugi je najveći aerodrom u Evropi.

Kroz madridski aerodrom je tokom 2017. godine prošlo više od 53,4 miliona putnika, a 2018. godine taj broj je porastao na skoro 58 miliona putnika godišnje, a u pitanju je šesti najfrekventniji aerodrom u Evropi. Aerodrom u Madridu ima pet terminala i četiri piste, koje omogućavaju i do 120 poletanja/sletanja na sat. 

#7 Aerodrom u Rimu – Leonardo da Vinči međunarodni aerodrom

Aerodrom u Rimu, popularni Fijumićino, je takođe jedan od najvećih aerodrom u Evropi, a prostire se na 29,2 km². Otvoren je 1961. godine, a od italijanske prestonice je udaljen oko 20 kilometara. Tokom 2017. godine kroz rimski aerodrom je prošlo skoro 41 milion putnika, a naredne godine skoro 43 miliona. 

Inače, radi se na projektu koji će aerodrom učiniti ekološki prihvatljivijim, time što se stvara kombinovani sistem za proizvodnju toplote i električne energije. Planirano je i proširenje na aerodroma, čime bi se eventualno povećao kapacitet na 55 miliona putnika godišnje.

Zanimljivo je da je 25. jul 2019. godine bio najprometniji dan u istoriji vazduhoplovstva, a tog dana zabeleženo je čak 230.000 letova koji su krstarili širom sveta. Veliki procenat njih je poleteo sa ili doleteo na evropski kontinent, a mnogi od njih su upravo imali početno ili krajnje odredište na nekom od navedenih velikih aerodroma u Evropi.

aerodrom parking baner

Pozovi