• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Saveti za prvi let avionom – kako se pripremiti za poletanje?

Feature post image dec 12 2019

Došlo je vreme za vaš prvi let avionom? Uzbuđeni ste, ali vas istovremeno hvata panika? Pre nego što krenete sa bilo kakvim pakovanjem i pripremom, umirićemo vas informacijom da je putovanje avionom najsigurniji vid transporta i da nema razloga za brigu i strah.

Suočavanje sa strahom svakako predstavlja prvi korak pripreme za let. Nažalost, ne možemo vam dati neki univerzalni recept za ublažavanje anksioznosti i straha, ali vas možemo umiriti činjenicom da je reč o normalnom strahu od nepoznatog, sa kojim se susreću gotovo svi ljudi koji se po prvi put ukrcavaju na avion.

Ono što vam može pomoći jeste informisanje o samim avionima i načinu letenja, jer ćete se tako uveriti u to koliko provera prolaze letelice pre nego što se nađu u vazduhu, ali i koliko su visoki kriterijumi za posao pilota.

Nakon što se uverite da ste u sigurnim rukama, predlažemo da vreme do leta potrošite tako što ćete okupirati misli, i pobrinuti se da na aerodrom stignete potpuno spremni. Pružamo vam nekoliko saveta uz koje ćete se lakše pripremiti za vaš prvi put u avionu. 

#1 Pažljivo pripremite dokumenta

Ukoliko je ovo vaše prvo letenje avionom, verovatno je da niste upućeni u to šta vam je sve potrebno od dokumentacije. Glavnu ulogu, kao i u svakom putovanju, igra pasoš, pa je važno da obavezno proverite datum isteka istog, kako vam ne bi propalo celo putovanje. 

Imajte u vidu da nemaju sve zemlje ista pravila za važenje pasoša, pa će negde biti dovoljno da on ističe za 3 meseca od datuma puta, dok je za neke države potrebno da važi minimum 6 meseci. 

Takođe treba proveriti da li je za vašu željenu destinaciju potrebna viza, kao i da li se ona može izvaditi na aerodromu zemlje u koju putujete (kao što je na primer slučaj u Egiptu) ili je procedura oko viziranja komplikovanija (kao recimo za put u Ameriku) i zahteva odlazak u ambasadu.

O detaljima u vezi pasoša i vize se treba raspitati za svaku destinaciju pojedinačno, naravno oslanjajući se na aktuelne informacije. Sledeći dokument o kome treba da brinete je – avionska karta.

Ako vam putovanje organizuje turistička agencija, oni će vas verovatno informisati o tome kada preuzimate kartu i šta treba da radite sa njom. Ukoliko samostalno organizujete put, nakon rezervacije i uplate novca na mejl će vam stići karta koju ste poručili.

Preuzmite je i sačuvajte u računaru, kopirajte je na USB i odštampajte. Raspitajte se o online čekiranju, koje je moguće obaviti čak i 36 sati pred let, a nekad svega sat vremena pre leta. 

Online čekiranje se vrši putem sajta kompanije kojom putujete, a kako bi ono bilo obavljeno uspešno biće potrebne informacije sa karte – šifra rezervacije ili broj karte, naravno uz ime i prezime putnika.

Ukoliko ne želite da svoju kartu čekirate online, možete to uraditi i na licu mesta, na aerodromu. U tom slučaju se preporučuje da budete na šalteru za čekiranje i pre nego što se on otvori, kako biste imali dovoljno vremena za ostale procedure na aerodromu.

#2 Upoznajte se sa procedurama na aerodromu

Kako se ne bi zbunili na aerodromu i uspaničili zbog gužve koja vas tamo može zateći, upoznajte se detaljno sa svim procedurama koje vas očekuju. Ukoliko putujete preko agencije, oni će vam javiti vreme leta otprilike dva dana pred put, a ako se sami organizujete onda pozovite aerodrom ili proverite putem sajta tačno vreme vašeg leta.

Proverite na kom šalteru se vrši check-in za vaš let, kao i u koje vreme. Iako ste se možda čekirali online, ovo vam je svakako važna informacija jer upravo u ovo vreme morate predati svoj prtljag. Na karti će vam pisati i koji je gejt za vaš let, tačnije ulaz koji vam je potreban. 

Pošto je ovo vaš prvi let avionom, spremite se za sve kontrole koje vas očekuju na aerodromu. Ne bi trebalo da vas iznenadi detektor metala, jer je ovo nužna stavka kontrole na svim aerodromima. Ovom prilikom ćete skinuti sa sebe jaknu, i sve što na sebi ima metal. 

Nakon bezbednosne kontrole sledi pasoška kontrola, tokom koje će aerodromski službenici proveriti da li sa sobom imate svu neophodnu dokumentaciju. Važno je da se, ukoliko presedate, raspitate i da li su vam potrebne tranzitne vize. Takođe će biti provereno i da i posedujete sve neophodne dozvole (za specijalni prtljag, ili recimo za put maloletnih lica).

Poslednja kontrola pred vaše prvo putovanje avionom jeste carinska. Nakon što zaposleni provere da li unosite predmete koji podležu plaćaju pri uvozu, spremni ste za ukrcavanje!

#3 Raspitajte se šta vas očekuje u avionu

Svi oni koji su prvi put u avionu trebalo bi da se informišu o tome šta ih sve očekuje kada se ukrcaju. Iako su stjuardese i stjuardi tu da vas upute u sve ono što bi trebalo da odradite kako biste bezbedno leteli, važno je da imate svest o tome šta se sve nalazi oko vas kada sednete u svoje sedište.

Iznad glave se uglavnom nalaze signalizirajuće lampice. Jedna od njih je ona koja vas obaveštava da je potrebno da vežete pojas, što je obavezno prilikom poletanja i sletanja aviona. Ista lampica će vam signalizirati i kada možete da odvežete pojas.

Ono što takođe može biti zbunjujuće za putnike jeste da li svako dobija hranu i piće ili je potrebna posebna doplata. Činjenica je da ponuda hrane i pića zavisi od same aviokompanije kao i dužine leta, a ako imate neke posebne želje kada su obroci u pitanju avionski meni je svakako dostupan svakome ko poželi nešto da naruči. 

#4 Organizujte dolazak na željenu destinaciju

Pre poletanja potvrdite sve što je potrebno oko smeštaja i dolaska na željenu destinaciju. Postoji još jedna stvar o kojoj treba da razmislite, a to je – transport. Svoj automobil ste možda bezbedno ostavili na Aerodrom parkingu pre ukrcavanja, ali trebaće vam prevoz i kada sletite.

Raspitajte se da i je bolje ići taksijem, organizovanim prevozom ili busem. Takođe možete iznajmiti rent a car na aerodromu i krenuti ka željenom smeštaju. Važno je samo da se dobro organizujete unapred, kako ne biste gubili vreme nakon sletanja.Da li vam je već malo lakše? Trebalo bi da bude, jer ukoliko primenite naše savete, najteži deo ste pregurali. Stisnite zube i spakujte se za svoj prvi let avionom! Sigurni smo da će vam se ovaj način transporta osladiti, te da vas očekuje još mnogo letova.

aerodrom parking baner

Pozovi