• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Šta je čarter let i koje su njegove prednosti?

Feature post image jun 20 2024

Dobro došli u svet čarter letova! U ovom blogu otkrićemo vam šta je čarter let, kako se organizuje, koja su njihova glavna obeležja i po čemu se razlikuje od redovnih letova avio-kompanija. Saznajte sve o prednostima, nedostacima i otkrijte da li su čarter letovi isplativa opcija koju treba razmotriti pri organizaciji puta.

Šta je čarter let?

Čarter let je posebno organizovan let koji nije deo regularnog rasporeda letova avio-kompanija. Čarter letovi su prilagođeni specifičnim potrebama pojedinaca, grupa ili organizacija. Najčešće ih koriste turističke agencije, velike korporacije, ali i sportski timovi i nacionalne reprezentacije za putovanja na takmičenja ili pripreme. Čarter letovi omogućavaju veću fleksibilnost u planiranju putovanja.

Po čemu se čarter letovi razlikuju od redovnih letova avio-kompanija?

Čarter letovi se značajno razlikuju od redovnih letova po nekoliko ključnih aspekata. Prvo, čarter letovi nisu deo redovnog rasporeda letenja, već se organizuju po potrebi, što znači da su vrlo fleksibilni u pogledu datuma i vremena polaska. Drugo, dok su redovni letovi dostupni svima za rezervaciju, čarter letovi se obično organizuju za određene grupe, kao što su turističke agencije koje rezervišu ceo avion za svoje putnike, korporacije, ili sportske timove.

Dalje, kada su u pitanju destinacije, čarter letovi mogu sletati na manje komercijalne aerodrome koji nisu uključeni u uobičajene rute avio-kompanija, omogućavajući putnicima pristup udaljenijim ili ekskluzivnim destinacijama. Kvalitet usluge takođe može biti prilagođen specifičnim zahtevima klijenata, uključujući vrstu obroka, privatnost i druge posebne zahteve, što je kod redovnih letova manje fleksibilno.

U koje se svrhe najčešće koriste čarter let?

Čarter let koristi se u različite svrhe i koriste ih mnogobrojne grupe i pojedinci koji traže specifične prednosti koje ova vrsta letova pruža:

 • Turističke agencije– u velikoj meri koriste čarter letove za kreiranje personalizovane ponude koja uključuje kompletnu uslugu organizacije putovanja.
 • Korporacije– korporacije čarter letove koriste za efikasno organizovanje poslovnih putovanja, što uključuje i međunarodne konferencije i korporativne izlete.
 • Vlade i diplomatski predstavnici– čarter letovi omogućavaju vladi i diplomatama visok nivo komfora i bezbednosti u zvaničnim putovanjima.
 • Sportski timovi i klubovi– čarter letovi omogućavaju sportskim timovima zajedničko, organizovano putovanje na utakmice i turnire.
 • Muzičari i zabavljači– U svetu zabave, čarter letovi omogućavaju umetnicima da obavljaju naporne turneje uz dodatnu pouzdanost i privatnost.
 • Prevoz tereta i robe– Čarter letovi nisu ograničeni samo na prevoz putnika; često se koriste i za transport tereta, omogućavajući brz i efikasan prevoz različitih vrsta robe.
 • Sezonski letovi– Mnoge čarter kompanije u zapadnoj Evropi imaju sezonske letove koji se intenziviraju za vreme letnjih i zimskih odmora, kao i tokom praznika i velikih sportskih događaja poput Olimpijskih igara ili Lige šampiona.

 

Koje su glavne prednosti čarter letova?

Čarter letovi nude niz značajnih prednosti koje ih čine privlačnim izborom za specifične potrebe putnika:

 • Fleksibilnost u planiranju– jedna od najvećih prednosti čarter letova je mogućnost biranja datuma i vremena leta, što omogućava putnicima da svoje putovanje prilagode tačno svojim potrebama, bez ograničenja standardnih letova.
 • Pristup manje dostupnim destinacijama– čarter letovi mogu sletati na manje, lokalne aerodrome koji nisu dostupni za većinu komercijalnih letova. Ovo otvara mogućnost putovanja na udaljene ili manje poznate destinacije bez potrebe za dugim prevozom od većih aerodroma.
 • Ušteda vremena– izostanak dugih čekanja na check-in i sigurnosne provere na velikim aerodromima značajno štedi vreme, što je posebno korisno za poslovne ljude na brzim putovanjima.
 • Pristupačnost– kada se putuje u većim grupama i preko turističkih agencija, čarter let može biti ekonomičnija opcija po osobi u poređenju sa kupovinom pojedinačnih karata na redovnim letovima. Ovo se posebno ističe u letnjoj sezoni. Ukoliko ste pokušali sami da organizujete letovanje, verovatno ste primetili da su ponekad letovi do najpopularnijih morskih destinacija rasprodati i po nekoliko meseci unapred. Razlog za to su saradnje avio-kompanija sa turističkih agencijama, koje zakupom čitavog leta mogu obezbediti svojim putnicima povoljne i sigurne avionske karte, čak i ukoliko se odluče za last minute opciju.

Koje su mane i nedostaci čarter leta?

Otkazivanje i promena termina letova

Čarter letovi mogu biti otkazani ako nisu popunjeni do određenog roka, obično 7-14 dana pre polaska, i to najčešće kada turistička agencija ne skupi dovoljni broj putnika. To može dovesti do gubitka odmora, dodatnih troškova za smeštaj i hranu, pa čak i do problema sa povratkom kući. Promene termina letova su takođe česte, što može dovesti do poremećaja planova i dodatnih troškova.

Manje fleksibilnosti

Čarter letovi obično imaju fiksne termine i rute, što znači da je manje fleksibilnosti u odnosu na redovne letove. To može otežati pronalaženje letova koji odgovaraju vašim specifičnim potrebama i proračunu.

Promene rezervacija i otkazivanje letova su često skuplje i komplikovanije kod čarter letova, te se može dogoditi čak i da doplatu za promenu imena na karti platite više nego samu kartu.

Takođe, leti mnoge turističke agencije organizuju putovanja na destinacije u kasnim večernjim i noćnim terminima, što osobama koje ne žive u istom gradu često predstavlja otežavajuću organizacionu okolnost. U slučaju da je vaš let kasno uveče i da vam je potreban prevoz do aerodroma, a taksi vam nije privlačna opcija, savetujemo vas da razmotrite pouzdan i povoljan parking na aerodromu.

Ovde možete ostaviti svoje vozilo na bezbednom dok uživate na svom odmoru.

Ograničena prava putnika

U slučaju otkazivanja ili kašnjenja leta, putnici na čarter letovima možda neće imati ista prava kao putnici na redovnim letovima. To može uključivati ​​pravo na kompenzaciju, smeštaj i hranu, te pomoć u pronalasku alternativnog leta. Zato, ukoliko letite čarter letom preko turističke agencije na odmor, uverite se da je ona pouzdana kako biste bili sigurni da će pravovremeno reagovati u slučaju ovakvih neplaniranih okolnosti.

Pored navedenog, cene čarter letova mogu biti varijabilne i često nisu jeftinije od redovnih letova, posebno ako rezervišete u poslednji čas. Važno je pažljivo pročitati uslove pre rezervacije čarter leta, kako biste bili svesni svih rizika i ograničenja.

 

aerodrom parking baner

Pozovi