• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Šta je i kako funkcioniše online check in?

Feature post image dec 25 2019

Prijavljivanje za predstojeći let je procedura koju možemo obavljati putem interneta, posredstvom online check in formulara, ili prijavljivanjem za let na šalteru aerodroma.

Kod nekih avio kompanija (pr. Rayanair) online prijavljivanje je obavezno i ukoliko to ne učinite, izlažete se velikoj mogućnosti da ne dobijete kartu za ulazak u avion, ili boarding kartu. Nije teško naučiti kako funkcioniše online check in, naročito ako znamo da korišćenjem jedne ovako jednostavne opcije, dobijamo brojne pogodnosti.

Šta je check in i koje su njegove vrste?

Kupljena avionska karta nije dovoljna da bi putnik dobio svoje mesto u avionu. Svaki putnik mora da ima i kartu za ukrcavanje, ili boarding pass. Karta za ukrcavanje generiše se i dodeljuje putniku prilikom prijavljivanja na let, u check in procesu.

Check in na let se može obaviti na aerodromskom šalteru (fizički) ili putem online check in formulara – na svom kompjuteru/telefonu ili na samouslužnom kisoku za online check na aerodromu.

Online check in je prijavljivanje na let putem internet stranice odabrane avio kompanije. Kroz samo nekoliko koraka, prilikom online prijave za let, dobijate boarding kartu (kartu za ukrcavanje) koju obavezno morate poneti sa sobom, ištampanu (neke avio komanije to imaju nagašeno) ili na telefonu – tako da je imate prikazanu na ekranu.

Online check in se može izvršiti preko interneta na računaru, tabletu ili pametnom telefonu i predstavlja odličan način da uštedite vreme koje biste proveli čekajući u redu na aerodromu.

Kako funkcioniše online check in?

Uputstva o vremenu u kom je potrebno izvršiti prijavljivanje na let, i kako funkcioniše online check in, obično se dostavljaju prilikom kupovne karte elektronksim putem i treba ga strogo poštovati. 

Avio kompanije najčešće ostavljaju svojim putnicima samo 48 sati pred let da obave online prijave za let, kada je i otvoren besplatan online check in, a nije zgoreg pridržavati se i sledećih smernica za uspešan online check in za let:

 • Prijava za let traje od 48 do 36 sati pre poletanja;
 • Online prijava za let se završava sat vremena pre ukrcavanja na let;
 • Kada obavite online check in leta, pošaljite kopiju svoje boarding karte avio kompaniji na mejl, ili je odštampajte jednostrano (za svaki slučaj, ili ako kompanija naglašava da je morate imati na papiru – pr. Air Serbia);
 • Nakon online check in prijave za let, nije moguće praviti izmene na karti (osim za kompanije koje tu uslugu pružaju i na aerodromu);
 • Naplata online check in postupka na aerodromu može da vas košta od 30 do 70 evra, zavisno od kompanije sa kojom letite;
 • Uz odštampanu kartu, putnik kod sebe mora imati isti identifikacioni dokument koji je korišćen za online check in (obično je to pasoš).

Ukoliko ne stignete da se u tom periodu online čekirate i dođete u situaciju da boarding kartu preuzmete lično kod low cost kompanija kao što su Rayanair, Wizz Air ili Easy Jet – check in se na aerodromu dodatno naplaćuje.

Podaci na online check in prijavi

Svaki putnik ima jedinstven boarding pass koji sadrži njegove podatke i podatke o samom letu. Spektar potrebnih informacija zavisi i definisan je poslovanjem odabrane avio kompanije. Podaci se odnose na rutu putovanja i destinaciju, postojanje vize, puno ime i prezime putnika, tip, broj i serija i važenje putnog dokumenta (lične karte i pasoša).

Ovi podaci su veoma važni jer će podudarnost podataka na karti za ukrcavanje i putnom dokumentu biti proverena od strane aerodromske sigurnosne kontrole. Ukoliko se podaci ne podudaraju, putniku neće biti omogućen ulazak u avion.

Problem prtljaga prilikom online check in-a

Možemo reći da je jedina mana online check in prijave na let ta da se njome ne mogu koristiti putnici koji imaju prtljag, odnosno putnici koji imaju kofer/torbu koja ne potpada pod “ručni/kabinski” prtljag.

Putnici koji imaju prtljag za predaju, potrebno je da svoje torbe dostave na šalter za brzu predaju prtljaga (baggage drop off) najkasnije 45 minuta pre leta, a da na odlaznim vratima budu najkasnije 20 minuta pre leta.

Putnici koji nemaju prtljag, a obavili su online čekiranje, ne moraju da dolaze na šalter za prijavu putnika i mogu odmah da idu ka pasoškoj i bezbednosnoj kontroli.

Uz par klikova do leta sa najvećim kompanijama sveta.

Većina avio kompanija ima omogućen online check in za letove iz Beograda a među njima su i Air Serbia, Austrian Airlines, Alitalia, Emirates, Etihad Airways, Lot Polish, Lufthansa, Qatar Airways, Swiss, Turkish Airlines i drugi.

Usluga online ili web check in prijavljivanja za let omogućava manje provedenog vremena na aerodromu, kao i biranje sedišta u avionu. Za uspešno korišćenje ovog modula potrebno je samo pridržavati se jednostavnih smernica koje vam avio kompanija sa kojom putujete odstavlja na mejl prilikom kupovine karte.

Putovanje avionom nikada nije bilo jednostavnie ni lepše, sa brojnim uslugama koje avio kompanije nude kako bi privukle putnike na svoje letove. Vreme je da odložite volan i na krilima modernih aviona obiđete svet u samo par klikova.

aerodrom parking baner
Pozovi