• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Kako postati pilot?

Feature post image maj 12 2023

Posao pilota zahteva dugačku, sveobuhvatnu i skupu pripremu kroz priznate centre i škole za obuke.

Pored velike količine novca za obuku pilota, kandidati prolaze kroz izuzetno zahtevne psihofizičke testove sposobnosti. Potrebna je velika želja i puno odricanja, ali ste na kraju osposobljeni za jedno od najlepših i najcenjenijih zanimanja.

Radićete odlično plaćen posao, pa zato u nastavku teksta saznajte kako postati pilot aviona ili neke druge letelice.

Ukoliko nemate strah od visine, potpuno ste zdrava i stabilna osoba, a volite putovanja, ovo je prava opcija za vas. Ako ste ljubitelj aviona i često odlazite na Aerodrom Nikola Tesla, takođe vam preporučujemo da svoje vozilo parkirate kod nas.

Privatni parking kod aerodroma “Aerodrom Parking”, na samo minut vožnje do glavnog terminala

Vaše vozilo će biti na bezbednom pod stalnim nadzorom kamera, za već od 200 dinara po započetom satu.     

Škola za pilote – obuka za pilota u Srbiji

Ukoliko vas je zanimao odgovor na pitanje kako postati pilot u Srbiji, nekoliko je mogućnosti.

Preciznije, obuka pilota može se pohađati u 3 škole/akademije za vazduhoplovstvo. Postoji i više škola za pilote, ali smo mi za vas odvojili 3 najpriznatije:

 • SMATSA Aviation Academy (SAA);
 • Prince Aviation;
 • Linx Aviation.

Svaka od ovih škola za pilote pruža odličnu teorijsku i praktičnu nastavu, dok se kao eliminacioni testovi za prijem daju zadaci iz oblasti engleskog jezika, fizike i matematike.

Nekoliko stvari razlikuje ove akademije, a to su broj i sastav instruktora, sastavi jednomotorne i dvomotrne flote, aerodromi gde se vrše obuke…

Saznajte nešto više o svakoj školi za pilote.

SMATSA Aviation Academy škola za pilote

Zahtevan proces selekcije, tako da će vam biti potreban visok nivo znanja iz gorepomenutih oblasti, ali i visok nivo snalažljivosti i odlučnosti.

Zanimljivo je da je ovo jedna od najstarijih vazduhoplovnih akademija uopšte u Evropi, a ne samo na teritoriji naše zemlje, tako da uživa i određeni ugled, kod nas i međunarodno.

Primarna delatnost ove akademije jeste školovanje novih pilota, ali se ovde mogu obrazovati i osposobiti za rad kontrolori letenja, budući konsultanti i oni koji žele da se bave održavanjem letelica.

Prince Aviation škola za pilote

Kao i u prethodnom slučaju, Prince Aviation akademije takođe poseduje zahtevne uslove i obuku, dok se učesnici stavljaju na sve važne testove. Pored kvaliteta i strogog rada, kako bi iz škole izašli dobri i iskusni piloti, proces obuke je poprilično dugačak.

Linx Aviation škola za pilote

Linx Aviation svoju praktičnu nastavu obavlja na aerodromima Nikola Tesla i Lisičiji jarak, a ujedno je jedan od najvećih centara ovog tipa. Ukoliko dolazite do najvećeg aerodroma u našoj zemlji, pogledajte i gde je lokacija privatnog parkinga u blizini aerodroma.  

Pored obuke za pilote, mogu se obrazovati i budući instruktori letenja.

Svi programi se realizuju po EASA FCL standardima.

Savetujemo vam da pogledate kompletnu ponudu, uslove, kao i cene kurseva na sajtovima ovih priznatih vazduhoplovnih akademija, te da se sami odlučite. Mi smo vam dali kratak pregled ponude i upoznali sa mogućnostima. Takođe, ukoliko je moguće i postoji opcija, možete posetiti njihove centre za obuku, te se na licu mesta uveriti u sve što vas interesuje.

Cene za pohađanje vazduhoplovnih akademija kreću se od 40.000 evra, pa na više, tako da bez mnogo razmišljanja možemo reći kako ovo zanimanje nažalost ne može svako da priušti.   

Obuka za pilota – kurs za pilota na dva načina

Kurs za pilota možete pohađati na dva načina i to:

 • modularni kurs za pilote;
 • integrisani kurs za pilote.

Modularni kurs za pilote podrazumeva postepeno upoznavanje sa vazduhoplovstvom i to pojedinačno modul po modul. Ovaj način rada idealan je za sve ljude sa porodicama i stalnim poslovima, koji ne mogu konstantno biti u centrima za obuku pilota.

Integrisani kursevi su pre svega brži i efikasniji, ali od polaznika zahtevaju celodnevni boravak u kampu. Završavaju se u periodu od najviše 2 godine.

Za koju god školu ili način obuke da se odlučite, podrazumevano je da svaki polaznik mora proći kroz teorijsku i praktičnu nastavu.

U teorijskim časovima se polaznici upoznaju sa osnovima vazduhoplovstva, gde dobijaju teorijsko znanje o tome kako se bezbedno upravlja avionom. Jedino tako će na najbolji način razumeti principe i planiranje letenja, meteorologiju i navigaciju, kao i sve ostale elemente koji spadaju u oblast bezbednog letenja.

Nakon teorijsko dela obuke sledi praktični deo koji je znatno teži. Tada se budući piloti po prvi put susreću sa upravljanjem letelicom u pratnji svojih profesionalnih instruktora.

Nakon što polaznici savladaju letenje u pratnji instruktora, sledi i samostalno upravljanje letelicom.

Praktični deo obuka za pilote uključuje savladavanje nekoliko osnovnih faza upravljanja avionom, kao što su:

 • savladavanje tehnika uzletanja i sletanja;
 • upravljanje avionom u različitim položajima;
 • izvođenje zaokreta;
 • komunikacija sa osobljem na zemlji.

Pre nego što krene sama obuka, odlučujete se za određeni tip letelice i specijalizujete se za upravljanje na njoj tokom obuke. Nakon što budući piloti obave kompletnu obuku, polože teorijski i praktični deo, dobijaju jednu od 3 moguće licence:

 • licenca privatnog pilota;
 • licenca za profesionalnog komercijalnog pilota;
 • licenca za profesionalnog linijskog pilota.  

Uslovi za pilota – ko sve može konkurisati?

Ukoliko želite da postanete pilot, posao je izuzetno cenjen i dobro plaćen, ali nosi i ogromnu odgovornost, s obzirom da glavni pilot (kapetan) upravlja letelicom koja često prevozi i po nekoliko stotina ljudi na nadmorskoj visini od 10.000m.

Zbog toga su uslovi za pilota i proces selekcije naročito strogi, tako da osoba koja bude izabrana bude pravi kandidat.

Evo i koje uslove je neophodno da ispunjavate ukoliko želite da konkurišete za ovu poziciju:

 • minimalna starost od 16 godina;
 • odlično fizičko zdravlje koje se redovno proverava;
 • psihički potpuno stabilni i mirni posebno u kriznim situacijama;
 • tečno pričanje engleskog jezika;
 • posedovanje ATPL dozvole za letenje: teorijski i praktični deo – što i jeste odgovor na pitanje kako postati pilot putničkog aviona – dozvola za komercijalne letove.

Nakon polaganja svih testova, nijedna kompanija vam neće odmah garantovati poziciju pilota, pa je neophodno da budete uporni. Održavajte svoje fizičko stanje u najboljem mogućem stanju, brinite o psihičkom zdravlju ali i redovno praktikujte treninge letenja, s obzirom da će iskustvo imati i najveći uticaj na to da dobijete zaposlenje.

Kod nekih zahtevnijih kompanija se smatra da su piloti potpuno kvalifikovani tek nakon 10 godina aktivnog letenja.

Pored toga kako se postaje pilot, pripremili smo i opsežan odgovor na pitanje kako postati stjuardesa ili stjuart, što takođe može biti korisno zainteresovanima za rad u avio industriji.

Posao pilota – odlično plaćen i zahtevan posao

Videli ste odgovor na pitanje kako se postaje pilot i da ovaj proces nije ni malo lagan, a zahteva puno odricanja i novčanih ulaganja u obuke. Čak i kada postanete licencirani pilot, potrebno je vreme da dobijete zaposlenje, ali kada se to dogodi, sebe možete smatrati srećnikom.

Već posle nekoliko godina će vam se isplatiti sva ulaganja, s obzirom da ćete imati jedan od najbolje plaćenih poslova na svetu, a godišnja plata u Srbiji iznosi i do 120.000 evra.

Razlog zašto je ovo tako dobro plaćen posao jeste činjenica da nosi veliku odgovornost sa sobom.

Kao i kod svakog dobro plaćenog posla, ni ovde nije sve savršeno, pa ćemo vam predstaviti nekoliko mana. Činjenica je da radno vreme pilota često može biti narušeno, što mnogima već u samom startu može biti odbojno.

Pomeranje i kašnjenje letova, rad vikendom, do kasno u noć ili praznicima samo su neke od negativnih strana ovog zanimanja. 

Na nepraktičnost posla utiče i to da kapetani moraju praviti osmočasovnu pauzu između svojih smena, što nekada podrazumeva da moraju noćiti na toj destinaciji.

Pa ipak, pozitivci među vama sigurno će primetiti i pozitivne strane ovog posla, a da to nije samo visoka plata.

Posao za pilote jeste odgovoran i ozbiljan, ali često imaju prilike da usled pauze na udaljenim destinacijama obiđu i neke daleke gradove i lepe predele, za šta možda ne bi imali prilike da se bave nekim “običnim” zanimanjem.

Kada je u pitanju posao pilota, iskustva su uglavnom odlična, jer neko ko već poseduje određenu dozu strasti prema letenju, neće uvideti pojedine mane ovog posla kao odbijajuće.

Za sam kraj, kada postanete pilot, definitivno možete očekivati poštovanje iz najrazličitijih krugova ljudi, što će vam sigurno goditi u kom god društvu da se nađete.

Nadamo se da ste dobili dovoljno koristan odgovor na pitanje kako postati pilot, kao i da sada znate koji su naredni koraci u vašoj budućoj karijeri, kao i šta ovaj posao zahteva.

Takođe, bilo da želite znati kako postati pilot ili ste ovde samo iz čiste radoznalosti, verujemo da volite putovanja. U cilju boljeg, praktičnijeg i isplativijeg putovanja, nudimo vam povoljan privatan parking na samo minut vožnje og glavnog terminala.

Pogledajte cenovnik za parking kod nas i obavite rezervaciju parking mesta online ili nas pozovite na broj telefona +381 64 0805-876, a čeka vas sigurna, pouzdana i isplativa usluga čuvanja automobila dokle god ste na putovanju u inostranstvu. 

aerodrom parking baner

Pozovi