• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Kako postati stjuardesa? Kompletan vodič

Feature post image maj 11 2023

Uvek nasmejane, ljubazne, doterane, umirijućeg glasa i autoritativnog stava!

To je na prvi pogled posao stjuardese. Deluje kao posao iz bajke, gde samo putujete i uživate.

Da je sve tako jednostavno, svako na svetu bi se zapitao kako postati stjuardesa ili stjuart?

Međutim, posao je ipak dosta zahtevniji nego što deluje na prvi utisak, pa smo rešili da damo nekoliko važnih odgovora.

Saznajte kako postati stjuart ili stjuardesa, gde se prijaviti, na koji način, koji su uslovi i dokumentacija potrebni, kakve su plate, ali i kakva je rutina posla koju možete očekivati.

Privatan parking kod aerodroma je za vas obezbedio korisne savete u nastavku, ali i mogućnost da svoje vozilo kod aerodroma ostavite na sigurnom tokom putovanja u inostranstvo, sasvim povoljno.

Prijava za stjuadrese – kasting za stjuardese

Posao stjuardese nije nimalo lagan. Potrebno je biti spreman na puno sati provedenih u avionu, poremeću rutinu sna i promenu destinacije na gotovo dnevnoj bazi.

Uprkos ovim otežavajućim okolnostima, posao stjuardese ili stjuarta zaista je lep poziv, posebno pogodan za mlade koji žele da im svet bude stalno pod nogama, dok lete na najlepše destinacije Evrope i čitave planete.

Dve su mogućnosti kako se može obaviti prijava za posao stjuardese:

 • putem aplikacije na web stranici avio kompanije;
 • na licu mesta kada je Open day – najavljuje se blagovremeno na sajtu, tako da se može prijaviti svako ko je zainteresovan;

Ukoliko dolazite do aerodroma NIkola Tesla da obavite prijavu za posao, pogledajte i gde je lokacija privatnog parkinga gde možete ostaviti svoje vozilo za već od 200 dinara po započetom satu

Prijava za stjuardese je samo prvi korak, nakon čega sledi kasting za stjuardese, gde se bira kabinsko osoblje, koga osim stjuardesa i stjuarta čine piloti i kopiloti.

Za koji god način prijave da se odlučite, neophodno je da bude priložena sledeća dokumentacija:

 • skenirana kopija pasoša i lična karta u boji;
 • radna biografija na engleskom;
 • dve fotografije: jedna koja odgovara formatu dokumenta i druga koja je veća, gde se vidi cela figura.

CV za stjuardese – nekoliko saveta za izradu CV-a

Kao i kod izrade CV-a za bilo koji drugi posao, potrudite se da on bude pregledan, jasan, bez nepotrebnih informacija. Najbolje je da istaknete sve one stvari koje smatrate važnim za budući posao.

Idelano bi bilo da napomenete ukoliko imate iskustva u radu u ugostiteljstvu, bilo da su to hoteli, kafići, restorani, brodovi. Napomenite svako radno iskustvo koje je imalo veze sa pružanjem usluga klijentima. 

Iako je za prijavu i posao stjuardese konkurs dobrodošao svako ko je zainteresovan, ipak postoje određeni uslovi kojih se kompanije pridržavaju prilikom odabira.

Uslovi za stjuardese – šta se očekuje od kandidatkinje i buduće stjuardese?

Jedan od glavnih i eliminišućih faktora prlikom odabira svakako jeste poznavanje jezika. Od budućeg stjuarta ili stjaurdese se očekuje tečno poznavanje engleskog jezika, ali i razumevanje makar još jednog.

Prednost će imati oni kandidati sa što više jezika u svom vokabularu, ali je diploma B nivoa engleskog osnova za zaposlenje i prijave na kurseve za obuku. Pored jezika, prednost će imati one kandidatkinje i kandidati koji su pohađali priznate kurseve avio kompanije.

Osim srednje škole, nije neophodna viša stručna sprema kada su fakulteti i škole u pitanju.

Poseban i veoma važan predmet procene jesu i osobine kandidata, odnosno način ponašanja, stav, komunikacija, snalažljivost

Ukoliko vas zanima kako postati stjuardesa, a niste spremni da budete maksimalno pozitivni, entuzijastični i vedrog duha tokom celog procesa selekcije, ali i tokom rada, onda ovaj posao nije za vas.

Česta zabluda vlada oko visine koju je potrebno da ima stjuardesa, ali budite uvereni da to nije presudan faktor prilikom odabira. Naravno, neophodno je da kao kabinsko osoblje možete dohvatiti kasete za ručni prtljag, za šta nije potrebno više od 175 cm visine, ali je neki okviran minimum 160 cm.

Što se tiče fizičkih sposobnosti, podrazumeva se da svaka kandidatkinja ili kandidat ima plivačke sposobnosti, kao i da se nalazi u odličnoj fizičkoj kondiciji

Svaka avio kompanija će zahtevati i potvrde zdravstevnog stanja proverenog kod lekara. 

Verovatno vas zanima, ali i zbunjuje razlog zbog koga se zahteva fotografija većih dimenzija, gde se vidi cela figura. Razlog tome jeste što oni koji odlučuju o kandidatima žele da steknu kompletan utisak o načinu držanja i stavu, kako bi doneli najbolju odluku.

Kurs za stjuardese – škola za stjuardese

Kurs za stjuardese ili svojevrsna škola za stjuardese, nije neophodna stavka, ali je svakako pozitivno proći kroz ovaj tip obuke i upoznati se sa osnovama posla i svakodnevnih zaduženja.

Između ostalog, svaka avio kompanija pruža kurseve gde se možete detaljnije upoznati sa poslom stjuardese i dobiti praktičan odgovor na pitanje kako postati stjuardesa.

Kurs za stjuardese Air Serbia kompanija nudi u prostorijama aerodroma Nikola Tesla. Obuke sprovode kvalifikovani i iskusni instruktori po programima i standardima međunarodnih vazduhoplovnih organizacija.

Uslovi koje morate ispunnjavati kako bi se prijavili i pohađali kurs:

 • do 25 godina starosti;
 • završena srednja škola – 4. stepen stručne spreme;
 • engleski jezik nivo B;
 • početni nivo još jednog stranog jezika.

Kako izgleda proces selekcije za posao stjuardese?

Nekoliko je faza selekcije kroz koje svaki kandidat/kandidatkinja moraju proći, prilikom čega se najviše procenjuju vaša ličnost, karakter i način ponašanja.

Prva faza procesa selekcije svakako jeste podnošenje prijave za posao, gde se ujedno obavlja predaja dokumenata. Prilikom predaje na licu mesta kada traje Open Day ćete od komisije dobiti nekoliko lakih pitanja radi upoznavanja i vašeg predstavljanja.

Od kandidata se očekuje ozbiljan, ali prijatan pristup, pa budite nasmejani, vedri i dobro raspoloženi.

Sledeći krug se naziva Assesment Day gde se pred kandidata postavljaju konkretni zadaci u nekoliko podfaza radi provere da li se buduća stjuardesa ili stjuart uklapaju u ovu poziciju.

Prevashodno će biti proverena visina kandidata, odnosno da li je sposoban/na da dohvati visinu od 2m, odgovarajuću visini gde se nalazi pomoća oprema i kasete za ručni prtljag.

Nekoliko je tipova pitanja sa kojima će kandidati biti suočeni:

 • Prvi tip – pitanja koja su u vezi sa vašom ličnošću, karakterom i generalno svojim životnim postignućima. Cilj je da se predstavite u najboljem svetlu, kao i da istaknete sve ono što smatrate da vas odvaja u moru drugih kandidata;
 • Drugi tip – pitanja koja se ne tiču direktno vas, već vaše procene ostalih kandidata kroz grupne zadatke;
 • Treći tip – grupni zadaci sa ostalim kandidatima. Dobićete specifičan zadatak, verovatno ne preterano težak, ali sa namerom da se proceni kako funkcionišete u timu. Ovde je važno da pokažete sve svoje dobre strane kada je u pitanju saradnja sa drugima.

Pored klasičnih pitanja, biće testirano i vaše poznavanje jezika i to kroz testove, usmeni razgovor i pisanje kratkih tekstova.

Treća i poslednja faza tokom procesa selekcije za odabir kandidata za posao stujardese jeste intervju. Do ove faze ne prolaze svi učesnici konkursa, već samo oni odabrani, tako da ste na korak od zaposlenja, ali nikako ne gubite koncentraciju.

U trećoj fazi procesa selekcije dobijate test ličnosti i ponovo odgovarate na pitanja komisije. Ovoga puta, to će biti pitanja koja se tiču toga kako biste reagovali u nekim situacijama ili kako ste se do sada nosili sa određenim problemima u životu.

Nakon što ste dobili odgovor na pitanje kako psotati stjuardesa, vreme je da vas upoznamo sa time kako izgledaju zaduženja, kolike su plate, kao i prednosti i mane ovog posla.

Posao stjuardese – svakodnevna zaduženja i prosečan radni dan

Posao stjuardese podrazumeva svakodnevno letenje sa jedne destinacije na drugu. Nekada je to i po nekoliko letova u toku dana, što naravno zavisi od udaljenosti i trajanja leta.

Najveći izazovi jesu rano ustajanje, kasno odlaženje u krevet ili prosto rečeno malo sna. Pored toga, tu je period privikavanja na nov način života, svakodnevna okruženost sa velikim brojem ljudi, ali i potreba da u svakoj situaciji budete smireni i maksimalno ljubazni.

Jedan od razloga koji će svakako uticati na nivo energije tokom radnog dana jeste i želja da obiđete svaku destinaciju na kojoj se budete našli, što je naročito često među mlađim stjuardesama i stjuartima.

Bilo da ste umorni ili ne, vaša je odgovornost da svoj posao obavljate maksimalno profesionalno.

Zaduženja koja posao stjuardese i stjuarta podrazumeva jesu:

 • Održavanje unutrašnjosti aviona funkcionalnim – ovde se podrazumevaju aktivnosti kao što su podešavanje sedišta, sređivanje toaleta, upravljanje sistemima za zabavu;
 • Pomoć putnicima pri ukrcavanju – prilikom ukrcavanja su stjuardese te koje vas usmeravaju ka vašim sedištima, odgovaraju na sva pitanja i rešavaju specifične probleme koji mogu doći u procesu ukrcavanja;
 • Priprema kabine i putnika za bezbedno uzletanje i sletanje – stjuardese su zadužene da obave proveru toga da li su putnici vezani i spremni za uzletanje, kao i sletanje. Potrebno je da putnicima objasne proces spašavanja u ekstremnim situacijama, gde se nalaze maske za disanje i koji su izlazi opcija;
 • Serviranje hrane i pića putnicima – stjuardese i stjuarti su zaduženi za to da svi putnici budu ponuđeni i da dobiju hranu i piće, kao i da prođu pored sedišta kako bi putnici ubacili smeće.

Pored održavanja najboljeg reda i mira u svakom smislum, kada je avionski let u pitanju, posao stjuardese podrazumeva i brifing sa pilotima pre početka svakog leta – neophodno je da kompletno kabinsko osoblje bude upoznato sa detaljima leta.

Kada dobijete priliku da radite kao stjuardesa, vreme je da pokažete svoje veštine u praksi, a neke od onih koje izdvajamo jesu:

 • pažnja ka detaljima – koncentrisanost i potpuna fokusiranost na posao;
 • komunikativnost – jasan, miran, staložen i ljubazan stav prilikom komunikacije sa putnicima;
 • korisnička podrška – pružanje ugodnog leta putnicima;
 • efikasnost u radu;
 • liderske sposobnosti – naročito važne u kriznim situacijama.

Zemaljska stjuardesa posao – šta podrazumeva posao zemaljske stjuardese?

Ukoliko želite da budete zemaljska stjuardesa, ovaj posao zahteva slične, gotovo iste sposobdnosti i kvalifikacije kao i da radite u avionu. Srednji stepen stručne spreme, minimum B nivo engleskog jezika, odlične komunikacijske veštine, razvijene meke veštine.

Posao podrazumeva sledeće aktivnosti:

 • pružanje informacija o letovima na aerodromu;
 • kontrola karata pre ulaska u avion;
 • kontrola ukrcavanja putnika i evidencija putnika u odlasku;
 • pripremanje dokumentacije za let članova posade;
 • pomoć putnicima kojima je potrebna.

Prednost u odnosu na stjudardese u avionima jeste što u ovom slučaju nema letova, naglih promena vremenskih zona i klimatskih uslova, ali su zato i plate niže.

Plata stujardesa – motiv više za zainteresovane

Plata stjuardesa je dosta veća od prosečne plate u Srbiji, tako da je ovo definitivno motiv više za sve one koji su zainteresovani. Ukoliko nas pitate kolika je je plata stjuardese u Air Serbia, nismo upoznati sa tačnom tabelom zarada, ali prema iskustvima mnogih bivših radnika, kompenzacija za ovaj zahtevan posao je više nego zadovoljavajuća.

Naravno, plata stjuardese u Air Serbia se definitivno razlikuje od drugih inostranih avio kompanija kao što su Emirates Airlines, Qatar Airways i druge.

Ukoliko je jedini motiv novac, onda savetujemo da se oprobate u nekoj od ovih poznatih međunarodnih kompanija. Sa druge strane, na ovaj način će vam biti još teže da viđate porodicu, prijatelje i da na bilo koji drugi način organizujete svoj život.

Kako postati stjuardesa ako ne znate prednosti i mane ovog posla?

Ukoliko vas zanima kako postati stjuart ili stjuardesa, sigurno ste čuli za brojne pogodnosti ovog posla. 

Samo neke od njih jesu:

 • besplatni letovi ka nekim od najlepših svetskih destinacija;
 • boravak u hotelima od 5 zvezdica između dva leta – omogućuje avio kompanija;
 • odlično zdravstveno osiguranje za zaposlene;
 • beneficije prilikom kupovine avio karata za članove porodica zaposlenog;
 • razvijanje komunikacijskih veština, nova poznanstva, usavršavanje jezika, upoznavanje drugih kultura;
 • odlične plate.

Pored brojnih prednosti, za sve zainteresovane buduće stjuardese i stjuarte moramo napomenuti i koje su to mane ovog posla. 

Pre svega, budite spremni na to da nećete imati ustaljeno radno vreme, slobodne vikende, niti praznike. U najvećem broju slučajeva, vaši slobodni dani sati u toku dana zavisiće od rasporeda letova avio kompanije za koju radite.

Budite svesni da za razliku od mnogih drugih poslova, u ovom slučaju, ne možete imati “loš dan”. U svakom trenutku morate biti vedri, nasmejani i spremni na komunikaciju sa putnicima, jer ipak ste lice kompanije.

Verovatno i najveća nepogodnost ovog posla, zbog koje mnogi odustaju da uopšte odu na kasting za stjuardese, jeste i činjenica da ćete skoro sigruno u nekoj meri zapostaviti privatni život, porodicu i prijatelje.

Zbog mana ovog posla, preporučuje se za mlade ljude, koji još uvek nisu zasnovali porodicu, a avanturističkog su duha, spremni za rad sa ljudima i željni da obiđu ceo svet.

Verujemo da smo vam kvalitetno i opsežno odgovorili na pitanje kako postati stjuardesa, kao i da ste uvideli sve prednosti i mane ovog posla.

Ukoliko vam je potreban pouzdan privatan parking u blizini aerodroma Nikola Tesla, pogledajte cene za parking kod nas.

Kontaktirajte nas i rezervišite mesto za svoje vozilo!

Nakon što parkirate svoje vozilo, nudimo vam prevoz i transport prtljaga do terminala, za šta će nam biti potreban samo 1 minut vožnje. 

aerodrom parking baner

Pozovi