• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Putovanje bez vakcine i sa vakcinom – kako do omiljene destinacije?

Feature post image feb 25 2022

Od samog početka pandemije, međunarodna putovanja predstavljaju problem za sve turiste širom sveta.

Države su vremenom uvodile različite uslove za ulazak u svoju zemlju, a situacija se menja iz dana u dan, tako da je pre svakog putovanja potrebno proveriti trenutno stanje.

Odgovori koji su potrebni turistima iz Srbije jesu:

 • da li je putovanje bez vakcine moguće i gde?
 • u kojim zemljama je putovanje sa vakcinom jedino moguće i koja vam je tačno vakcina potrebna?

Uslovi u najvećem broju slučajeva podrazumevaju potvrdu o vakcinaciji, antigenski ili PCR test.

U nastavku teksta saznajte korisne informacije o tome na koje popularne destinacije možete ići bez ikakvih uslova, kao i prilikom ulaska u koje države je potrebna potvrda o vakcinaciji.

Putovanja bez vakcine – koje države je moguće posetiti?  

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova možete svakodnevno pratiti trenutno stanje po pitanju uslova za ulazak u bilo koju državu. Savetujemo da pre uplate aranžmana pogledate sajt, kao i da nekoliko dana pred put obavite proveru. 

Isplanirajte svoje putovanje unapred i obavezno uplatite osiguranje koje će vam obezbediti mogućnost povrata novca za avionske karte, ukoliko bude bilo potrebe za tako nečim.

Neka vaše putovanje bude maksimalno komforno, čak i pre samog ulaska u avion. Dovezite se sopstvenim automobilom i parkirajte ga na privatnom parkingu u blizini Aerodroma Nikola Tesla, od koga će vam do glavnog terminala aerodroma trebati minut vožnje, koju mi obezbeđujemo. Vaše parkirano vozilo će biti bezbedno i pod nadzorom 24h tokom vašeg odsustva.

Koje su to popularne obližnje i daleke destinacije gde se može putovati bez vakcine možete saznati u nastavku. Avionske karte su danas značajno povoljnije nego što je to bio slučaj u prošlosti, tako da je avionski prevoz sve isplativija opcija, te ne čudi da ga mnogi biraju čak i za kraće relacije.

Putovanje bez vakcine moguće je za turiste iz Srbije, u trenutku pisanja teksta u zemljama predstavljenim u nastavku.

#1 Mađarska

Budimpešta kao glavni grad Mađarske predstavlja jednu od omiljenijih obližnjih destinacija, čija je popularnost naglo porasla tokom pandemije, s obzirom da nije bilo uslova za ulazak u zemlju koji su u vezi sa pandemijom Covid-19. 

Pored toga što je Budimpešta turistička atrakcija, sve više naših turista bira obližnji aerodrom glavnog grada Mađarske za presedanje ka nekoj od daljih destinacija širom Evrope i sveta.

Na teritoriju Mađarske može se ući bez ikakvih ograničenja, tako da je putovanje bez vakcine ovde moguće. Potvrda o imunizaciji potrebna je tokom boravka u ovoj državi samo ukoliko planirate posetu nekoj većoj manifestaciji.

#2 Crna Gora

Crna Gora je jedna od obližnjih zemalja koju državljani Srbije najviše posećuju iz turističkih razloga.

Putovanja bez vakcine moguća su za Crnu Goru, ali je potrebno da ispunite jedan od 3 ostala uslova:

 • negativan PCR test ne stariji od 72 sata;
 • negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati;
 • potvrda o preležanom Covid-19, ukoliko je prošlo više od 10 dana i manje od 6 meseci;

#3 Hrvatska

Ukoliko planirate putovanje za Hrvatsku avionom ili bilo kojim drugim prevoznim sredstvom, prelazak granice moguć je takođe bez vakcine, ali uz ispunjavanje drugih uslova:

 • negativan PCR test ne stariji od 72 sata;
 • negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati;
 • priznaju se potvrde o vakcinama Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnik, Sinopharm 2 doze i Janssen/Johnson&Johnson.

#4 Meksiko

Meksiko je jedna od omiljenih destinaciji turistima koji preferiraju toplije krajeve tokom zime i tropske destinacije za pravo uživanje. Još jedna od pogodnosti je ta što vam za ulazak u Meksiko neće biti potrebna potvrda o vakcinaciji, niti test.

Meksiko je jedna od retkih država gde je putovanje bez vakcine moguće za državljane Srbije, s obzirom da nisu usvojena ograničenja ulaska stranaca u zemlju. Biće preduzete odgovarajuće mere ukoliko osobe primete simptome koji ukazuju na postojanje simptoma Covid-19, a potrebno je popuniti upitnik za identifikaciju faktora rizika, što možete učiniti putem linka na sajtu Ministarstva.

#5 Centralnoafrička republika

Državljanima Srbije dozvoljen je ulaz u Centralnoafričku republiku bez ikakvih uslova, bez obzira da li je u pitanju duži boravak u zemlji ili tranzit.

Iako Centralnoafrička republika nije previše popularna destinacija među našim turistima, svakako je značajno biti dobro informisan po pitanju epidemiološke situacije, ukoliko planirate putovanje na neku egzotičnu destinaciju u Africi, pa vam ova država bude usputna tačka za presedanje.

#6 Jamajka

Za razliku od Centralnoafričke republike, a nalik Meksiku, Jamajka je svakako značajno privlačnija destinacija u turističkom smislu. Kao karipska država krije netaknutu prirodu, prelepe plaže, dok je ujedno pristupačna destinacija za boravak.

Pored toga, moguće je putovanje bez vakcine i negativnih testova. Dovoljno je da se pre putovanja prijavite na link koji se nalazi na sajtu Ministarstva.

#7 Kostarika

Za ulazak u Kostariku vam takođe neće biti potrebna nikakva papirlogija u vezi sa merama ulaska u zemlju, osim popunjenog digitalnog obrasca, do koga vas vodi link koji se nalazi na sajtu Ministarstva i međunarodno putničko medicinsko osiguranje.

#8 Palau

Ulazak u Palau moguć je svim državljanima Srbije bez ikakvih ograničenja, ali je potrebno popuniti formular o zdravstvenom stanju odmah nakon ulaska u zemlju, kao i obavljanje pregleda.

#9 Pakistan

Prilikom ulaska u Pakistan neće vam biti potreban prilog u vidu bilo kakvih potvrda, ali je obavezna provera temperature putnicima nakon sletanja. Oni koji pokažu simptome korona virusa biće podvrgnuti testiranju i u slučaju pozitivnog testa će se zahtevati izolacija.  

Putovanje sa vakcinom – koje popularne destinacije zahtevaju potvrdu o vakcinaciji?

Iako bismo svi voleli da se vratimo u vreme putovanja bez vakcine, testiranja i drugih uslova koje nam danas usporavaju ili onemogućavaju međunarodni turizam, realnost je potpuno drugačija.

Prethodno smo naveli sve zemlje u koje se trenutno može ući iz Srbije bez vakcine ili uz ispunjavanje nekog od uslova koji nije potvrda o vakcinaciji.

U nastavku ćemo predstaviti neke od popularnih turističkih destinacija širom sveta do kojih su putovanja sa vakcinom obavezna. Uslovi se razlikuju od države do države, a još jednom naglašavamo kako je najbolje pogledati uslove nekoliko dana pred put na sajtu Ministarstva.

Povoljne avionske karte privlače sve više turista iz Srbije ka zemljama EU, pa ne čudi što se veliki broj ljudi odlučuje za ovaj vid prevoza.

Neke od popularnih destinacija turistima iz Srbije gde bez vakcine nema putovanja su izlistane u nastavku.

#1 Španija

Španija je tradicionalno jedna od destinacija koje turisti iz Srbije rado posećuju i to najčešće avionom, s obzirom na udaljenost. Veliki gradovi popu Madrida, Barselone i Valensije svojom velelepnošću prosto mame.

Ukoliko ste i sami pali na šarm ovih i drugih lokaliteta koje ste do sada viđali na slikama i sada želite da ih posetite, uslovi koje morate ispuniti su sledeći:

 • posedovanje sertifikata o vakcinaciji nekom od vakcina odobrenom od strane Evropske agencije za lekove i SZO (ne priznaju Sputnik), ali da je od druge doze prošlo minimum 14 dana;
 • u slučaju da je razlog putovanja preka potreba, kada je potrebno prijaviti se pisanim putem Ambasadi Kraljevine Španije u Srbiji – biće vam neophodan negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Bez obzira na relativne uslove koje morate ispuniti prilikom ulaska u Španiju, na sajtu Ministarstva možete pronaći link gde se nalazi formular preko koga se dobija QR kod, koji je obavezan.

#2 Francuska

Naši državljani mogu da uđu u Francusku ukoliko su vakcinisani nekom od sledećih vakcina: Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson&Johnson.

U Francusku je kao što vidite moguće jedino putovanje sa vakcinom, a potrebno je priložiti potvrdu o drugoj dozi vakcine od koje je prošlo minimum 7 dana u slučaju vakcina:  Pfizer, Moderna i AstraZeneca ili 28 dana od prve doze Johnson&Johsnon.

Na teritoriju Francuske je moguće ući čak i u slučaju da niste primili neku od vakcina koju priznaju Evropska agencija za lekove i SZO, pa je tako putovanje sa Sinofarm vakcinom ili Sputnik moguće za državljane EU, Francuske ili ukoliko ste: 

 • nosioci franuske ili evropske boravišne karte;
 • nosilac vize izdate za spajanje sa prorodicom;
 • studenti primljeni na neku od visokoškolskih ustanova;
 • nosilac diplomatskih pasoša;
 • neki od drugih razloga koje možete saznati na sajtu Ministarstva.

U svim ovim slučajevima je potrebno da posedujete negativne testove, potpisanu izjavu da nemate simptome ili da niste bli u kontaktu sa nekim ko ima i kojom se obavezujete da ćete obaviti testiranje nakon što uđete u zemlju. 

#3 Nemačka

Putovanje u Nemačku sa vakcinom obavezno je za turiste iz Srbije i to samo za potpuno vakcinisane osobe i to nekom od vakcina koje priznaje vlada Nemačke – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavaks.

Nemačka važi za države koje su Srbiju stavila na listu rizičnih zemalja i to od 16. januara 2022. godine kada svi vakcinisani turisti moraju podneti elektronske prijave pre nego što uđu u Nemačku.

Kombinacija navedenih vakcina sa nekom od onih koje nisu priznate u Nemačkoj kao što u Sinofarm ili Sputnik, neće vam obezbediti ulazak u zemlju. Za ulazak su potrebni ili potvrda o vakcinaciji ili test na Covid-19 ne stariji od 48 sati ili sertifikat o preležanoj bolesti.

Ukoliko je vaše putovanje neodložno, možete ući u zemlju, ali morate imati u vidu da se turističke posete ne vode kao neodložna putovanja.

Tranzitiranje kroz zemlju je moguće bilo da se radi o avionskom ili nekom drugom prevozu, ako putnici poseduju test na prisustvo korone ne stariji od 48 sati, potvrdu o preležanoj bolesti ili sertifikat o vakcinaciji.

Ukoliko planirate putovanje u Nemačku sa vakcinom, to je svakako najsigurnija i bezbednija opcija.

#4 Velika Britanija

Velika Britanija takođe važi za jednu od zemalja gde su jedino moguća putovanja sa vakcinom i to samo za potpuno vakcinisane putnike (jedna ili dve doze u zavisnosti od proizvođača).

Vakcine koje se važe kao priznate u Velikoj Britaniji su: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNtech, Moderna, Janssen, Sinovac.

Dva dana je rok svim turistima koji dođu u zemlju za obavljanjem testiranja i u slučaju pozitivnog rezultata na koronu, neophodno je da budu 10 dana u izolaciji. Svi putnici su u obavezi za popunjavanjem lokator formulara, čiji link možete pronaći na sajtu Ministarstva. 

Gde se može putovati sa ruskom vakcinom?

Ovo je jedno od pitanja koje muči sve državljane Srbije koji žele da putuju u neku od zemalja Evropske Unije.

Načelno, Evropska Unija, kao ni Svetska Zdravstvena Organizacija ne priznaju rusku vakcinu protiv korone Spunik V, tako da vam ona ne može pomoći prilikom ulaska u većinu zemalja EU.

Međutim, pravila su promenjiva u zavisnosti od zemlje do zemlje. Tokom 2021. godine je bilo nekih naznaka kako bi situacija po ovom pitanju mogla da popusti, ali se ništa značajno nije dogodilo.

Lista zemalja gde se može putovati sa ruskom vakcinom:

 • Antigva i Barbuda;
 • Australija;
 • Gvajana;
 • Katar;
 • Kuvajt;
 • Mauricijus;
 • Sent Vinsent i Grenadini;
 • Slovenija;
 • Tadžikistan;
 • Hrvatska;
 • Gana;
 • Saudijska Arabija.

Putovanje sa Sinofarm vakcinom

Putovanje sa Sinofarm vakcinom (Sinopharm) takođe je otežano, s obzirom da je mnoge zemlje Evropske unije i dalje ne priznaju kao važeću.

Situacija jeste malo bolja u odnosu na rusku vakcinu Sputnik V, s obzirom da se u više zemalja na svetu i Evropi priznaje u potpunosti i lii delimično.

Putovanje sa Sinofarm vakcinom (u potpunosti ili uz neke dodatne uslove) moguće je u sledećim državama:

 • Saudijska Arabija;
 • Turkmenistan;
 • Katar;
 • Iran;
 • Antigva i Barbuda;
 • Australija;
 • Austija;
 • Ujedinjeno Kraljevstvo;
 • Gvajana;
 • Gruzija;
 • Izrael;
 • Island;
 • Kanada;
 • Kuvajt;
 • Mauritanija;
 • Mauricijus;
 • SAD;
 • Slovenija;
 • Ukrajina;
 • Finska;
 • Francuska;
 • Holandija;
 • Hrvatska;
 • Švajcerska.

Pojedine države priznaju kinesku vakcinu u potpunosti, dok je kod nekih potrebno da putnici imaju potvrdu o kombinaciji kineske i drugih vakcina ili ispunjavanje dodatnih uslova.

Još jednom naglašavamo kako se pomenute liste zemalja menjaju skoro na dnevnom nivou i da je obavezno pogledati sajt Ministarstva za najažurnije informacije

Nadamo se da su vam informacije koje smo pripremili za sve srpske turiste i sve one koji žele da putuju u inostranstvo bile korisne i da ćete se adekvatno pripremiti. Još jednom vas pozivamo da nas kontaktirate ukoliko vam je potreban siguran, bezbedan i privatan parking na svega 1 minut od glavnog terminala Aerodroma Nikola Tesla. 

Srećan put!

aerodrom parking baner

Pozovi