• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Klase u avionu – šta nude i koju odabrati?

Feature post image nov 27 2023

Da li ćete odabrati prvu, ekonomsku ili biznis klasu, pre svega zavisi od vaših finansijskih mogućnosti i stila života.

Za nekoga je prva klasa u avionu nepotreban luksuz, dok drugima predstavlja sasvim normalan i prirodan izbor za putovanje. Ono što je važno da znate jeste da sve klase u avionu nude drugačije pogodnosti tokom leta, naravno u skladu sa cenom karte.

Pored destinacije i sezone putovanja, klase su presudne kao faktor koji određuje cenu karata. Saznajte i šta nude sve klase pre nego što se upustite u potražnju za kartama, kako bi lako napravili poređenje i doneli najbolju odluku.

Koje sve avionske klase postoje i kako se odlučiti?

Evo i za koje se avionske klase možete odlučiti:

 • ekonomska klasa – najučestaliji izbor zbog često povoljnih cena;
 • biznis klasa – nakon samo jednog leta se nikada nećete vratiti na ekonomsku klasu;
 • prva klasa u avionu – vrhunska usluga od 5 zvezdica.

Činjenica je da su low cost kompanije fokusirane na ekonomsku klasu, što je i logično, s obzirom da je njihov cilj prevoz putnika po što povoljnijim cenama.

Pa ipak, hajde da vidimo šta to nude klase u avionu za one koji žele se prevezu što jeftinije moguće, ali i za one koji ne žale novca za malo više luksuza.

Koji god da je vaš izbor klase u avionu, u prilog što komfornijeg putovanja, a ne kao veliki izdatak, nameće se i transport ka aerodromu sopstvenim prevozom i ostavljanje vozila na privatnom parkingu tokom boravka u inostranstvu.

Znatno je praktičnije i jednostavnije, dok su cene više nego povoljne, naročito ukoliko se odlučite za naš privatni parking kod aerodroma – Aerodrom Parking!

Ekonomska klasa u avionskom prevozu

Budžetska, turistička ili ekonomska klasa je u skladu sa najpovoljnijim cenama koje pruža, najčešći izbor putnika širom sveta. Ukoliko se radi o manjim avionima, ekonomska klasa u avionu nalazi se u njegovom prednjem delu, dok je kod većih ona u začelju.

Kada su u pitanju čarter letovi, celokupna kabina je za ekonomsku klasu.

Što se tiče udobnosti letenja, kao i prostora za smeštanje putnika, sedišta su ovde delimično obarajuća i poseduju legroom, standardni prostor za noge

Seat pitch, tačnije razmak između susednih sedišta odgovarajuće je, standardne veličine.

Količina prostora zavisi i od same dužine leta, koji mogu biti kratkolinijski, kada je udaljenost između sedišta 74 do 89 cm, dok je kod dugolinijskih, najčešće interkontinentalnih letova ovaj razmak nešto veći i to 76 do 94 cm.

Što se tiče same ponude tokom leta, ona takođe zavisi od dužine leta, ali i avio kompanije za koju se odlučite.

Standardna ponuda za nešto duže letove jesu jedan obrok i piće, dok je na kraćim letovima u ponudi kafa, sok, kikiriki, keks, sendvič. Oni najduži letovi podrazumevaju jedan ili dva kompletnija obroka. Pogledajte koji su to danas najduži letovi na svetu.

Preporuka je da pročitate i naš blog na temu hrane u avionu, gde smo se detaljnije bavili ovom temom.

U slučaju low cost kompanija, koje nude samo sedište, za obroke ćete morati da doplatite, dok je ponuda naznačena na kompanijskom meniju.

Zabava tokom letenja ekonomskom klasom uključuje inflight magazine i često monitore ugrađene na poleđinu sedišta.

Važno je napomenuti kako su pojedine avio kompanije, poput Air Canada, Air France, British Airways i Cathay Pacific uvele i ekonomsku plus klasu, jednu vrstu međuklase između ekonomske i biznis klase.

Premium ekonomska klasa nudi više pogodnosti, kao što su veće dimenzije kofera za avion, privilegije na šalterima, veći komfor pri letu. U ponudi je bolja hrana, obavezan ekran za prikazivanje interaktivnog sadržaja, kao i utičnice za dopunu elektronskih uređaja.   

Air Serbia ekonomska klasa

Kako je Air Serbia naša domaća avio kompanija i mnogi se odlučuju za letove upravo sa njima, proverite i kakva je ponuda u skladu sa dužinom leta za ekonomsku klasu.

Ukoliko je vaš odabir ekonomska klasa Air Serbia za letove do 90 minuta uz nadoknadu nudi:

 • izbor slanih i slatkih grickalica;
 • izbor pića kao što su vino, pivo, žestina, gazirano, topli napici.

Za letove preko 90 minuta dostupno uz nadoknadu:

 • izbor slanih i slatkih grickalica;
 • izbor svežih obroka i dezerta;
 • izbor vina, piva, žestine, gaziranih sokova, toplih napitaka.

Biznis klasa u avionima

Biznis klasa u avionu smeštena je ili u prednjem delu aviona i odvojena zavesom kod većih aviona, dok je kod manjih ona u zadnjem delu.

Već pre samog ukrcavanja ćete osetiti pogodnosti zbog kojih ćete se teško ikada vratiti na ekonomsku klasu. Posebana prostorija za čekanje letova, a nekada i prevoz do aerodroma za putnike sa udaljenih lokacija.

Prostor u avionu je znatno komforniji, veća je udaljenost između sedišta, kao i redova, dok je prostor za noge komotniji. Vrlo lako ćete moći da se namestite i za spavanje, iz prostog razloga što se sedišta mogu spustiti do 180 stepeni, kada su u pitanju veći avioni.

Biznis klasa u avionu je najluksuznija u mnogim avio kompanijama, zato što prva klasa nije toliko čest slučaj.

Ponuda obroka je znatno bolja i kompleksnija u odnosu na ekonomsku. Predjelo, glavno jelo i dezert poslužuju se uz klasičan keramički ili stilizovani escajg, dok su video ekrani na sedištima obavezna stavka, što su samo neke od odlika ove klase u avionu.

Putnici na poklon dobijaju mnogobrojne sitnice koje olakšavaju putovanje, pa tako ovde spadaju maska za spavanje, majica za presvlačenje, tople čarape, slušalice, mini pasta za zube sa četkicom i još mnogo toga.

Biznis klasa Air Serbia

Ukoliko je odabir kompanija sa kojom putujete Air Serbia biznis klasa nudi različite pogodnosti bez nadoknade i sa nadoknadom. Na sajtu kompanije možete videti kompletnu ponudu za proizvode sa nadoknadom, a kod nas vidite šta je to što je uračunato u cenu u skladu sa dužinom putovanja biznis klasom.

Uz letove u trajanju do 90 minuta bez nadoknade očekujte:

 • izbor zakuski;
 • izbor vina, piva, žestine, gaziranih sokova i toplih napitaka.

Uz letove u trajanju od preko 90 minuta bez nadoknade dostupno:

 • A la Carte meni – izbor od tri glavna jela i deserata;
 • izbor vina, piva, žestine, gaziranih sokova i toplih napitaka.

Prva klasa u avionu

Kada je vaš odabir biznis klasa avion ćete više doživeti kao hotel ili restoran sa 5 zvezdica, nego kao prevozno sredstvo. Pogodnosti kreću i mnogo pre samog uzletanja, ali budite spremni da izdvojite i pozamašne sume novca ukoliko želite da putujete na luksuzan način, o čemu govorimo u narednih nekoliko redova.

Putnici čiji je izbor prva klasa dobijaju vozilo na kućnu adresu koje njih i prtljag prevozi do aerodroma. Pri dolasku, putnik nema obavezu rešavanja proceduralnih pitanja, već umesto njega sve to obavlja zaposleni avio kompanije. Takođe, ne postoji briga o prijemu i transportu prtljaga, koje obavlja avio kompanija, na adresu po želji putnika.

Nije tako veliki broj kompanija koje u svojoj ponudi imaju prvu klasu. Potrebno je pre svega da letelice budu dovoljno velike kako bi mogle da smeste velika sedišta prve klase u avionu.

Ona izgledaju kao mala izolovana soba sa sedištem koje se vrlo lako pretvara u krevet. Pored izolovanih pregrada i kreveta, dobija se kompletna audio-vizuelna oprema za uživanje tokom celog putovanja.

Hranu za putnike iz prve klase u avionu pripremaju profesionalni kuvari, najčešće sa iskustvom u radu u luksuznim restoranima i hotelima. Pored bogatog izbora glavnih jela, na raspolaganju su užine i otvoren bar sa pićima.

Nema komplikovane procedure kada je u pitanju kupovina karata, promena leta ili otkazivanje kod ove klase u avionu. Sve je dozvoljeno i podređeno putnicima.

Ukoliko želite da imate ovakav ugođaj, kao da se nalazite u privatnom avionu, potrebno je da odvojite visoku sumu novca i odaberete neku od kompanija koja nudi ovaj tip transporta.

Air France, American Airlines, Etihad Airlines, JAL, Singapore jesu neke od retkih avio kompanija sa kojima možete iskusiti vožnju unutar ove klase ili kako se još širom sveta zove: Executive class, Premium class ili Luxury class.

Kada je u pitanju prva klasa u avionu cena je svakako faktor koji deli ljude na to da li će leteti na ovaj način. Ali ne samo to. Ovde se često nalaze važni i ljudi na visokim položajima, tako da su navikli na poseban tretman i očekuju da on bude na vrhunskom nivou.

Pored toga šta je u ponudi kada su u pitanju avionske klase, važno je znati i da se stjuardese i drugo osoblje razlikuju, ne toliko po zaduženjima, već više po iskustvu.

Na samom početku karijere, posada aviona radi u ekonomskoj klasi, koja je prema njihovom iskustvu i najzahtevnija kada je fizički rad u pitanju. Sa iskustvom se postepeno prelazi u klase iznad, gde su putnici načelno prefinjeniji, ali i sa većim očekivanjima.

Nadamo se da ste uživali u našem tekstu i pre svega dobili najvažnije informacije koje se tiču klase u avionu, kao i šta je to što dobijate kupovinom avionske karte.

Ukoliko se odlučite da iskoristite vaše prevozno sredstvo do aerodroma i sa aerodroma nakon putovanja, preporučujemo da rezervišete parking mesto na našem privatnom parkingu na svega 1 minut vožnje do glavnog terminala.

Nakon što parkirate vozilo kod nas, budite uvereni da ste napravili pametan izbor za vašeg ljubimca na 4 točka, koji će biti pod prismotrom 24h dnevno.

Kada ostavite vozilo, naši zaposleni će vas i vaš prtljag prevesti do terminala. 

aerodrom parking baner

Pozovi