• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Šta je jet lag (Džetleg)?

Feature post image okt 11 2023

Verujemo da ste do sada čuli za izraz jet lag, ali da li ste znali šta je, kako nastaje, koji su simptomi i kako ga možemo sprečiti?

Ukoliko je odgovor ne, na pravom ste mestu!

Usled sve većeg broja ljudi koji kao prevozno sredstvo bira avion, potrebno je da budući putnici sa manje iskustva budu upoznati sa svim propratnim pojavama avionskog transporta, radi lakšeg i praktičnijeg putovanja.

Dotakavši se teme praktičnog putovanja avionom, moramo iskoristiti priliku da preporučimo naš privatni parking kod aerodroma – Aerodrom Parking. Idealna prilika za sve koji svojim automobilom idu do aerodroma gde ih očekuje let.

Kod nas možete ostaviti svoje vozilo tokom celog putovanja po izuzetno povoljnim cenama, dok će ono biti pod prismotrom video kamera 24h dnevno!

Šta je jet lag (džetleg)?

U našem jeziku ne postoji pravi izraz koji precizno prevodi ovaj izraz, s obzirom da bi u nekoj vrsti bukvalnog prevoda ovo bila “bolest putovanja” ili “bolest letenja”, što nije ispravno, jer nije u pitanju bolest.

Radi se o prolaznom stanju, koje ne ostavlja nikakve dugoročne posledice.

Možemo ga nazvati i sindromom vremenskih zona ili cirkadijalna disritmija. Nastaje kada putujemo avionom kroz nekoliko vremenskih zona, što ostavlja kratkoročne posledice poput umora i razdražljivosti.

Što je više vremenskih zona koje morate preći, telu će biti teže da se navikne, tako da je i ovo veoma bitan faktor koji se tiče stepena uticaja džetlega. 

Sa brojem godina se takođe osnažuju simptomi jat leg-a.

Jetleg kao biološko stanje i uzroci nastanka

Svaki čovek ima biološki sat u odnosu na koji funkcioniše organizam

Zamislite biološki sat kao unutrašnje vreme koje određuje ritam bioloških, psiholoških i fizioloških pojava – san, temperatura, nivo hormona i tome slično.

Promenom nekoliko vremenskih zona stavljamo naš biološki sat i telo u čudan položaj privikavanja novonastaloj situaciji. Primera radi, spava nam se u sred dana nakon promene vremenske zone, zato što je naše telo ranije tokom boravka u primarnoj vremenskoj zoni naviklo da se u tom periodu smiruje i uspavljuje.

Dešava se lučenje raznih hormona u periodu različitom nego ranije – zato što smo promenili vremensku zonu.

Dnevni cirkadijalni ritmovi su podešeni na biološki sat u delu mozga koji se zove hipotalamus, koji prima svetlosne signale iz očiju. Ovaj proces utiče na telesne funkcije kao što su varenje, lučenje hormona, moždani ciklusi i sve ostalo.

Dakle, svetlost je najvažniji faktor za promene ritma telesnih funkcija, a kada menjamo vremensku zonu, mrak pada ranije ili kasnije, tako da to direktno utiče na naš organizam.

 Jet lag simptomi i faza privikavanja

Jet lag se javlja u dva faze:

 • faza desinhronizacije;
 • faza sinhronizacije.

U fazi desinhronizacije dolazi do raznih pojava i negativnih simptoma po naše telo. Najčešće se primećuju umor, opšta slabost, nesanica, glavobolja, vrtoglavica, gorušica, smanjen apetit, lošija koncentracija, slaba pokretnost mišića i loša koordinacija.

Naravno, ne mora da znači da ćete osećati sve ove posledice i da će one delovati snažno. Na svakoga deluje drugačije, u zavisnosti od godina, dužine putovanja, kao i od toga da li putujete na zapad ili istok.

Ukoliko je putovanje avionom izuzetno dugačko preko 10h, prelazak velikog broja vremenskih zona donosi znatno jače posledice koje uzrokuje jet lag i teže privikavanje na nove uslove. Proverite u našem blogu koji su najduži letovi na svetu i koliko je nekada moguće voziti se avionom, kao i kolika kilometraža se u tom slučaju prelazi.

Pokazalo se da jet lag lakše podnose putnici koji idu u pravcu istok-zapad, što znači da je jednostavnije prilagoditi se situaciji u kojoj se produžava dan.

Uglavnom je potrebno 1 do 2 dana da se organizam navikne na novonastalu situaciju, nakon čega dolazi do faze sinhronizacije, odnosno usaglašavanja telesnih procesa sa novim spoljnim okolnostima i postepenog prolaženja džetlega.

Da li je moguće izbeći džet leg ili ublažiti simptome?

Jet lag u suštini nije moguće u potpunosti izbeći, ali svakako postoje načini da se njegovo dejstvo smanji.

Što se pre i sami potrudite da usaglasite dnevne aktivnosti, kao što su ritam obroka, spavanja i aktivnosti, veće su šanse da će i jet lag brže proći, odnosno da će brže doći do normalizacije unutrašnjeg biološkog sata.

Evo i još nekoliko korisnih saveta za ublažanje pojave jet leg i kako da se što bolje priviknete na novonastale okolnosti:

 • podesite svoje ručne satove na aktuelno vreme u skladu sa vremenskom zonom grada u koji ste sleteli;
 • idealno je da odmah nakon što sletite malo prošetate, protegnete se i obavite neke lagane fizičke aktivnosti;
 • provedite nekoliko sati na suncu ukoliko okolnosti dozvoljavaju;
 • izbegavajte alkohol tokom leta, jer on pospešuje simptome jet lag-a;
 • idealno je i nekoliko dana pre putovanja, odnosno promene vremenske zone, pokušati sa uspostavljanjem ritma koji ćete voditi u novoj vremenskoj zoni;
 • nemojte piti lekove za spavanje na novoj lokaciji kako bi brže zaspali, već dozvolite telu da se na prirodan način navikne na nove uslove.

Ukoliko poznajete nekoga ko radi u avio saobraćaju, kao što su piloti ili stjuardese, dobićete informacije iz prve ruke o tome kako se praktično izboriti sa posledicama jet lag-a. Možda bi i sami želeli da se oprobate u avio industriji, pa ukoliko je tako, obavezno pročitajte naše vodiče kako postati stjudardesa i kako postati pilot, gde se nalaze korisne i zanimljive informacije na tu temu.

Istovremeno se nadamo i da smo dali dovoljno informacija o tome šta je jet lag, koji su uzroci, simptomi, kao i kako ga prebroditi na najbolji način. Spremniji dočekajte svako sledeće putovanje!

U tom duhu, obavezno rezervišite privatni parking na samo 1 minut vožnje od glavnog terminala.

Vaše vozilo će biti bezbedno tokom vašeg odsustva, a mi ćemo ga čuvati po povoljnim cenama. Nakon što ostavite svoje prevozno sredstvo kod nas, naši zaposleni će vas i vaš prtljag transportovati do glavnog terminala koji se nalazi na svega minut vožnje od nas!

 

aerodrom parking baner

Pozovi