• Radno vreme i rezervacije 24/7
 • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
 • +381 64 0805876
 • Payment 1
 • Payment 2
 • Payment 3
 • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Internet u avionu – Kako funkcioniše Air Serbia wifi?

Feature post image jul 1 2020

Pre više od 10 godina brz i svuda pristupačan internet je bio gotovo nezamisliv, dok je danas to nešto što se očekuje svuda i u svakom trenutku, pa tako i tokom leta. Na slab internet u avionu ili pak nedostatak istog putnici obično reaguju negodovanjem i na to gledaju kao na manu kompanije.

Avionske kompanije iz Amerike se mogu pohvaliti najvećim brojem letova sa internet konekcijom, s time da je broj aviona sa internetom znatno veći za letove u okviru američkog vazdušnog područja, a opada na internacionalnim letovima.

Kompanije koje skoro uvek imaju wifi internet u avionima su Delta, United, American, Southwest, Emirates, Etihad, Lufthansa, Qatar, JetBlue i Singapure Airlines. Od marta 2016. spisku kompanija sa internetom pridružila se i naša nacionalna avionska kompanija – Air Serbia.

Kako funkcioniše Air Serbia internet i koje su cene njegovog korišćenja, saznajte u nastavku teksta.

WiFly Air Serbia – još jedan korak ka modernizaciji

U današnjem komercijalnom vazdušnom saobraćaju se tek oko 1400 letelica može pohvaliti širokopojasnim internetom. Kompanija Air Serbia pridružila se prevoznicima koje nude internet u avionu, te je u martu 2016. godine pustila prvi, promotivni let do Brisela koji je nudio ovu pogodnost.

Na promotivnom letu je 15-ak putnika testiralo internet do njegovih limita, a nakon toga je i kompletna Airbus flota kompanije opremljena internetom, kao i GSM pristupom. Kao letovi na kojima se najviše koristi Air Serbia wifi izdvojili su se oni ka Londonu, Parizu i Abu Dabiju. 

Zahvaljujući usluzi internet konekcije, koju su kreativno nazvali WiFly Air Serbia je svim svojim putnicima ponudila mogućnost da budu u kontaktu sa prijateljima, porodicom, ili poslovnim saradnicima, na visini od 35 000 stopa.

Kako funkcioniše Air Serbia internet?

Korišćenje Air Serbia interneta je prilično jednostavno. Da biste se povezali i koristili wifi, potrebno je samo da uključite bežični internet na svom lap top-u ili drugom uređaju – tabletu ili smart telefonu.

Nakon što ste uključili wifi opciju, potrebno je da izaberete pristupnu tačku – Air Serbia WiFly. Nakon što otvorite svoj pretraživač, automatski ćete biti preusmereni na portal WiFly. Ovo je takođe moguće i direktno, putem stranice www.airserbiawi-fly.com.

Osim interneta, moguće je koristiti i telefon tokom leta. Za ovaj korak je neophodno rešenje za povezivanje na mobilnu telefoniju, odnosno ugovori o romingu sa vašim operaterima.

Pristup je omogućen putem GSM mobilnih telefona (na kojima ste prethodno aktvirali roming). Putnici će na ovaj način moći da obavljaju pozive i šalju poruke, a korišćenje će im biti naplaćeno putem redovnog telefonskog računa, na osnovu važeće tarife za roming usluge. 

Ukoliko je u pitanju kraći let i ukoliko komunikacija ovog oblika nije neophodna, savetujemo vam da se ipak strpite dok sletite jer su tarife za roming često jako visoke. Bolja varijanta je da se odučite na internet paket i na taj način komunicirate sa porodicom i prijateljima.

Koje su cene interneta u avionu?

WiFly paket možete kupiti na portalu, a platiti ga na dva načina – putem PayPal i iPass naloga, ili jednostavno putem interneta kreditnom karticom – MasterCard, Visa, American Express, Discover ili Diners.

Cene interneta u avionu se razlikuju u zavisnosti od usluge, a cenovnik izgleda ovako:

 • Samo za društvene mreže, u avionima tipa AirBus – Maksimalno preuzimanje podataka 10 MB – 2,90 EUR
 • Dostupno u avionima tipa AirBus – Maksimalno preuzimanje podataka 20 MB – 4,90 EUR
 • Dostupno u avionima tipa AirBus – Maksimalno preuzimanje podataka 50 MB – 8,90 EUR
 • Dostupno u avionima tipa A320/ A319 – Maksimalno preuzimanje podataka 90 MB – 13,90 EUR
 • Dostupno u A330 avionu – Maksimalno preuzimanje podataka 120 MB – 18,90 EUR

Air Serbia wifi – Šta još treba da znate?

Pre nego što aktivirate uslugu WiFly interneta, imamo još dve napomene za vas. Prva se odnosi na to da bi, ukoliko koristite ovu uslugu na svom telefonu, trebalo da isključite opciju automatskog ažuriranja podataka

Druga napomena tiče se funkcionalnosti interneta. Trebalo bi da imate u vidu to da svaka kompanija daje sve od sebe da svojim putnicima obezbedi najbolju internet konekciju tokom leta, ali da ne može uticati na tehnička i regulatorna ograničenja u vazdušnom prostoru određenih zemalja, koja mogu izazvati prekid veze. 

Doživljaj korišćenja interneta u avionu je sličan korišćenju javne hot spot lokacije na zemlji. Brzina protoka zavisi i od satelitske veze sa avionom, kao i brojem aviona koji su povezani sa satelitom.

Ovo znači da možda nećete imati perfektnu konekciju sve vreme, što znači da možda ne bi trebalo da planirate komplikovanije poslovne poduhvate tokom leta, ali će prosečnim korisnicima biti sasvim zadovoljavajući.

Internet u avionu je još jedan korak u razvitku tehnologije i odlična mogućnst za putnike koji žele da prekrate vreme leta i opuste se uz društvene mreže, čitanje ili prepisku sa najbližima. Internet konekcija u avionu je samo još jedan plus za svakako najkomforniji vid prevoza. Ukoliko vam internet bude potreban pre leta, Aerodrom Parking je obezbedio besplatan WiFi za sve korisnike nakon parkiranja na aerodromu, a otvorenu WiFi mrežu možete koristiti i na samom aerodromu.

aerodrom parking baner

Pozovi