• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Povraćaj PDV-a na aerodromu – sve što treba da znate

Feature post image jan 18 2024

Da li ste znali da prilikom kupovine u inostranstvu možete ostvariti pravo na povraćaj PDV-a?

Ova mogućnost ne samo da vam omogućava uštedu, već i čini vaše putovanje isplativijim. Bilo da ste strani državljanin u poseti Srbiji ili Srbin koji putuje u inostranstvo, postoji proces koji vam omogućava da povratite deo potrošenog novca. U ovom blogu ćemo detaljno objasniti kako funkcioniše povrat poreza, kao i koji su uslovi i koraci koje treba da preduzmete kako biste uspešno vratili svoj novac.

Šta je povraćaj PDV-a?

Povraćaj PDV-a (poreza na dodatu vrednost) je proces koji omogućava putnicima da povrate novac potrošen na PDV za proizvode kupljene tokom boravka u inostranstvu.

Ovo je posebno značajno u zemljama sa visokom stopom PDV-a, jer povraćeni iznos može biti značajan. Proces povraćaja PDV-a varira od zemlje do zemlje, ali osnovni princip je isti: kupci koji ne prebivaju u toj zemlji mogu povratiti PDV plaćen za određene proizvode koje izvoze iz zemlje kupovine.

Uslovi za povraćaj PDV-a na aerodromima

Da biste bili kvalifikovani za povraćaj PDV-a, morate biti strani državljanin koji ne prebiva u zemlji kupovine.

Proizvodi za koje tražite povraćaj PDV-a moraju biti namenjeni ličnoj upotrebi, a ne za komercijalne svrhe. Takođe, postoji minimalni iznos potrošnje koji varira od zemlje do zemlje i koji je potrebno da ostvarite kako biste bili kvalifikovani za povraćaj.

Proces povraćaja PDV-a na aerodromu u Beogradu

Na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, proces povraćaja PDV-a je jasan i prilično jednostavan.

Strani državljani imaju mogućnost da zatraže povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV) kada izvoze kupljene proizvode iz Srbije, pod uslovom da njihova vrednost prelazi 6000 dinara (sa PDV-om).

Da bi ostvarili ovo pravo, potrebno je da na carini prilože ispunjen obrazac REF 4, koji dobijaju od prodavca prilikom kupovine, zajedno sa originalnim računima za nabavljenu robu. Nakon što obrazac overi carinski organ, treba ga poslati nazad prodavcu poštom, čime se podnosi zahtev za povraćaj PDV-a.

Zahtev je neophodno poslati u roku od tri meseca od datuma na računu. Povraćaj PDV-a se realizuje bilo gotovinskom isplatom, bilo uplatom na bankovni račun koji je naveden u obrascu REF 4.

Povrat PDV-a za robu kupljenu u inostranstvu

Za Srbe koji putuju u inostranstvo, postoji mogućnost povraćaja PDV-a na robu kupljenu u zemljama EU, ali ovaj proces varira od države do države. Uslovi za povraćaj PDV-a uključuju kupovinu u prodavnicama koje nude tu opciju i iznos koji prelazi minimalni prag potrošnje propisan u svakoj zemlji.

U Italiji, na primer, minimalni iznos kupovine za povrat PDV-a iznosi 155 evra. U Austriji je to 75 evra, dok je u Mađarskoj oko 160 evra, a u Francuskoj 100 evra. Grčka je nedavno snizila limit na 50 evra, a u Sloveniji i Hrvatskoj limiti iznose 50 evra.

Stopa PDV-a koja se vraća varira, ali u Italiji je, na primer, 22%, dok u Austriji iznosi 20%, a u Mađarskoj 27%.

Postupak povraćaja PDV-a generalno uključuje pokazivanje pasoša prilikom kupovine i dobijanje posebnog računa ili „Global Refund Cheque“. Pre napuštanja zemlje, na carini se prijavljuje kupljena roba, pokazuju računi i dobijaju se potrebni pečati. Zavisno od zemlje, povraćaj PDV-a može biti isplaćen u kešu na licu mesta ili je potrebno vratiti se u istu prodavnicu u roku od obično šest meseci.

Osim toga, u nekim zemljama postoji mogućnost da se povraćaj PDV-a obavi direktno na aerodromima uz pomoć carinskih službenika, pod uslovom da je prodavnica u saradnji sa aerodromom. Važno je napomenuti da neki proizvodi mogu biti isključeni iz povraćaja PDV-a i da se često oduzima administrativna taksa za ovu uslugu​​​​​​.

Na kraju, treba imati na umu da proces povraćaja PDV-a može varirati i zavisiti od zemlje kupovine, te je potrebno da se unapred informišete kako ne biste doživeli iznenađenje na aerodromu.

Saveti i trikovi za povraćaj poreza na aerodromima

Da biste maksimalizovali iznos povraćaja PDV-a, preporučuje se da planirate kupovine unapred i da ste svesni minimalnog iznosa potrošnje potrebnog za povraćaj u zemlji u kojoj kupujete. Takođe, važno je čuvati sve račune i pri ruci prilikom povratka kući. Detaljno se informišite o postupku povraćaja PDV-a u zemlji u kojoj ste obavili kupovinu, jer se pravila mogu značajno razlikovati.

Povraćaj PDV-a prilikom putovanja u inostranstvo može biti značajan način uštede. Bilo da ste stranac koji poseti Srbiju ili Srbin koji putuje u inostranstvo, važno je razumeti postupak i uslove povraćaja PDV-a. Uz malo planiranja i organizacije, možete iskoristiti ovu mogućnost i učiniti svoje putovanje ekonomičnijim.

aerodrom parking baner

 

Pozovi