• Radno vreme i rezervacije 24/7
  • Put za aerodrom bb, Aerodrom Nikola Tesla, Beograd
  • +381 64 0805876
  • Payment 1
  • Payment 2
  • Payment 3
  • Payment 4
Logo
ONLINE REZERVACIJA
REZERVACIJA 24/7! +381 64 0805876

Koja su prava putnika prilikom gubitka prtljaga u avionu?

Feature post image jul 1 2020

Prilikom putovanja, vaš prtljag stoji u zasebnoj prostoriji aviona, da bi na kraju putovanja ponovo bio vraćen vama. Kada se vrši transport prtljaga, koji podrazumeva sigurnosne kontrole, obeležavanje, istovar, utovar, vožnja do aviona, ponekad se desi da se zagubi – privremeno ili trajno

Svakom putniku, pa i vama, se može desiti da njegov prtljag ne stigne na željeno odredište, nakon čega  treba da budete informisani o vašim pravima. Bilo da se radi o izgubljenom ili oštećenom prtljagu, treba da znate da vi niste odgovorni, stoga i ne snosite nikakve posledice. 

Vaše je samo da poštujete uputstva i ostvarite svoja puna prava prilikom nastale štete, a u daljem tekstu ćete se informisati šta treba da radite i kome da se obratite. 

Šta treba da uradite kada primetite gubitak prtljaga?

Čim ste ustanovilli da vam vaš prtljag nije uručen nakon sletanja, morate da reagujete brzo i bez panike. Nemojte biti grubi prema zaposlenima u avio-kompaniji ili prema zaposlenima na aerodromu, jer će oni zajedno sa vama učestvovati u potrazi prtljaga. 

 U 97% slučajeva prtljag se vrati vlasniku, zato je važno da budete smireni i da se na vreme raspitate o vašim pravima i obavezama, kako biste prtljag dobili u što kraćem roku. Pročitajte u nastavku teksta šta treba da uradite u takvom slučaju.  

#1 Proverite da li je vaš prtljag na drugoj traci

Pre nego što prijavite gubitak prtljaga, uverite se da nije kojim slučajem istovaren na nekoj drugoj traci od predviđene. Dužni ste da se obratite na posebno označenom šalteru koji se zove ‘’Lost luggage’’, ‘’Lost and found’’ ili ‘’Lost baggage’’, i da uz sebe imate vašu avionsku kartu, na kojoj se nalazi jedinstvena nalepnice za vaš prtljag. 

Jedinstvene nalepnice prilikom puta i istovara mogu spasti, te službenik koji prenosi vaše stvari, može ih staviti na bilo koju traku. Proverite da kofer nije zalutao, sami ili uz pomoć zaduženih službenika, koji će vam sigurno pomoći. Ako i dalje ne možete da nađete vaše stvari, morate se obratiti avio-prevozniku koji je po zakonu odgovoran za izgubljen, oštećen ili uništen prtljag. 

#2 Obratite se avio-kompaniji kojom ste doputovali

Od trenutka kada ste ušli u avion, a vaš prtljag unet, avio-kompanija je odgovorna za vas i vaše stvari. Avio-prevoznik kojim ste doputovali, najverovatnije ima svoje predstavništvo u okviru aeorodroma na kojem se nalazite. Iako ona nije prouzrokovala ovu štetu, odgovorna je za prtljag i zato su njeni službenici dužni da ga pronađu u što kraćem roku. 

#3 Popunite poseban izveštaj za izgubljen prtljag 

Kada ste došli na šalter avio-kompanije kojom ste doputovali, morate da popunite Izveštaj o neprevilnosti sa prtljagom (Property Irregularity Report). Ovaj dokument će znatno ubrzati potragu za izgubljenim prtljagom, a značiće vam i za naknadu štete, u slučaju da ga avio-kompanija ne pronađe.

Vrlo je važno da detaljno opišete spoljne karakteristike kofera ili torbe, koje podrazumevaju boju, oblik, veličinu, marku i ostale detalje kojih možete da se setite u tom trenutku. Ono što je od velikog značaja za uspešan pronalazak, jeste da su vam avionska karta i nalepnica koja se nalazi i na vašem koferu neoštećena, jer ćete u suprotnom onemogućiti usporiti proces potrage za prtljagom.

#4 Zahtevajte naknadu štete u slučaju nepronalaska prtljaga

Za trajno izgubljen prtljag, možete da zahtevate obeštećenje. U ovakvom slučaju, poželjno je da znate ili imate napismeno šta ste sve nosili u koferu. Avio-kompanije su skoro uvek veoma ljubazne i preduzimljive kada je u pitanju naknada štete. 

Popunjavanjem Izveštaja o nepravilnosti s prtljagom ostvarujete pravo na naknadu štete u slučaju nepronalaska prtljaga, ako vaš prtljag ne bude pronađen u predviđenom roku od 21 dana.

Nadamo se da smo vam pomogli kako da ostvarite svoja prava, kad je u pitanju nestanak vašeg prtljaga. Ako putujete preko turističke organizacije, savetujemo vam da proverite da li turističko osiguranje pokriva slučaj izgubljenog prtljaga. Znajte da se broj izgubljenih kofera smanjio za 54% posto u odnosu na 2007. godinu, kao i da će vam šteta sigurno biti nadoknađena.

aerodrom parking baner

Pozovi